10 fördelar med att studera på distans

10 fördelar med att studera på distans

Tack vare den tekniska utvecklingen är det nu lättare än någonsin att studera på distans. Det finns ett stort utbud av kurser och hela utbildningar som du kan läsa om du bara har en dator och en internetuppkoppling. Det gör att fler kan bygga på sin kompetens och utbilda sig till drömjobbet. Det finns även en rad med andra fördelar med distansstudier som man kanske inte alltid tänker på. Här är de tio främsta vinsterna med att plugga på distans.

1. Du kan jobba medan du pluggar

Att läsa på distans innebär att du kan läsa när och var du vill. Det gör att du inte behöver sluta jobba eller ta tjänstledigt. Du kan till exempel studera på kvällar och helger. Det här innebär att du inte behöver hitta ett sätt att finansiera dina studier, eller dras med en sämre ekonomi medan du pluggar. Det blir också enklare att kompetensutveckla dig i ditt jobb eftersom du kan fortsätta jobba under utbildningens gång.

2. Du kan kombinera familj och studier

Friheten och flexibiliteten med distansstudier innebär även att det går lättare att kombinera pluggandet med till exempel föräldraledighet. Det är många som passar på att läsa medan barnet sover eller leker, och när föräldraledigheten är slut har de skaffat sig ny kompetens och är redo att ta nya steg i karriären.

3. Mindre stressen

Att läsa på distans innebär att du kan studera mer tidseffektivt. Du slipper passa tider när du ska vara på skolan, behöver inte pendla, kan lättare arrangera jobb, familj, vänner, fritid m.m. runt dina studier. Det blir helt enkelt lättare att få ihop livspusslet när du läser på distans. Dessutom är det oftast möjligt att själv välja studietakt. Det innebär att du kan anpassa hur mycket du pluggar efter hur livet ser ut. Ibland är livet kanske hektiskt, och då behöver du ta det lugnare med pluggandet. Andra gånger har mer tid för att studera och kan öka takten. Att kunna balansera studierna och livet i övrigt på det här sättet ger dig mer kontroll och lugn.

4. Du kan plugga som det passar dig bäst

Vi är alla olika, och det är inte idealt för alla att sitta vid en skolbänk vid en viss tidpunkt varje dag. Vissa kanske fungerar bäst tidigt på morgonen, medan andra får mer gjort sent på kvällen. När du läser på distans har du friheten att välja de tillfällen då du känner att du kan plugga som mest effektivt. Dessutom behöver du inte hålla samma takt som andra elever. Du läser individuellt och din studietakt påverkas inte av andra. Vill du gasa på med pluggandet behöver du inte vänta på att någon annan ska bli klar med sina uppgifter innan du kan gå vidare.

5. Du kan börja jobba fortare

Valfri studietakt innebär också att du kan bli klar snabbare med din utbildning jämfört med om det hade varit en traditionell klassrumsundervisning. Har du pluggvana, studiedisciplin och skippar loven kan du halvera din studietid. Det innebär att du kan bli klar med en 2-årig utbildning på bara ett år, och kommer snabbare ut i arbetslivet.

6. Det är mer ekonomiskt att studera på distans

Du kan som sagt kombinera studierna med arbete. Det betyder att du slipper att leva på studiemedel och kan behålla din inkomst medan du läser. För många som är beroende av inkomsten från jobbet innebär det här att de ekonomiska hindren för att studera försvinner och livet får fler valmöjligheter. Att läsa på distans innebär också att du inte behöver resa till och från skolan varje dag, eller hyra boende i den stad där utbildningen finns. Du kan leva som vanligt medan du bygger på din kompetens.

7. Du får tillgång till fler utbildningsmöjligheter

Traditionellt sett så har du varit låst till de utbildningar som finns i din närhet, såvida du inte är redo att flytta för dina studier. Distansutbildningar är geografiskt obundna och är tillgängliga oavsett var du bor. Du kan läsa samma kurser som någon som bor i Stockholm även om du bor på en gård på landet. Samma kunskaper blir tillgängliga för alla och det blir mer rättvist.

8. Du slipper välja

Känner du att du vill bygga på din kompetens och ta nya steg i karriären, men dessutom är väldigt sugen på att resa utomlands? Nu slipper du stå i valet och kvalet över vad du ska göra. Så länge du har en dator, surfplatta eller mobil och en internetuppkoppling kan du läsa på distans. Du kan utbilda dig samtidigt som du upptäcker nya länder och människor, eller ligger på stranden. Kom bara ihåg att kolla upp vad som gäller för eventuell praktik under din utbildning.

9. Du kan lära dig snabbare och behålla kunskaperna längre

Nu när allt fler skolor världen över erbjuder sina utbildningar på distans har de märkt att de som läser på distans når sina kursmål snabbare jämfört med de som läser traditionell klassrumsundervisning. Dessutom behåller de sina kunskaper längre. Det här beror förmodligen på flera olika saker, till exempel att det går att läsa mer flexibelt och effektivt när du inte behöver ta hänsyn till tider, resor och kursstarter. Du kan också välja att läsa när du är som mest fokuserad. Distansstudierna är också mindre stressiga vilket gör det lättare att finna studiero. Du kan också gasa på när du stöter på saker som du redan känner till, och istället fokusera på den kunskap du behöver lära in.

10. Det är mer stimulerande att studera på distans

En annan orsak till att det tycks gå fortare att studera och lära in kunskaper vid distansstudier kan ha att göra med att det helt enkelt är roligare. När du läser på distans har du ofta tillgång till en rad olika former av läromedel. Förutom de traditionella böckerna kan du även få använda dig av bland annat e-böcker, webbinarium, inspelade föreläsningar, interaktiva medier m.m. Den här variationen är inte bara roligare och mer stimulerande. När du använder dig av flera olika format och inlärningsmetoder blir din hjärna mer aktiverad. Det hjälper kunskaperna att fasta och stanna kvar längre.

Sugen på att börja läsa på distans? Här kan du se vårt utbud av distansutbildningar!