10 utbildningstips för kompetensutveckling i arbetslivet

10 utbildningstips för kompetensutveckling i arbetslivet

Hösten är snart här och kanske söker du som många andra en utbildning eller kurs som kan ge dig kompetensutveckling i arbetslivet. Vi har plockat fram 10 av våra populäraste utbildningar och kurser inför hösten 2022.

Utbildning för kompetensutveckling i arbetslivet

Allt fler arbetsgivare kräver mer kompetens och utbildning än tidigare för att kunna få ett jobb. Att läsa en distansutbildning eller distanskurs är en säker väg att få den kompetens som du behöver. När du utbildar dig får du viktig kunskap och kompetens inom det yrket som du vill jobba.

Även om en arbetsgivare inte kräver utbildning så får du som är utbildad en ännu bättre chans till att få jobbet som du vill ha. Utbildning gör dig ännu mer konkurrenskraftig och attraktiv till arbetsgivarna.

Att få kompetensutveckling i arbetslivet är inte bara för att få ett nytt jobb. Utan det kan även innebära att läsa en kurs så att du får vidare kompetens inom din nuvarande yrkesroll. Då kan du arbeta med mer specifika arbetsuppgifter som passar in med det du egentligen vill göra. Det kan även leda till att du får en bättre tjänst eller kan förhandla dig till en bättre lön.

10 tips för kompetensutveckling i arbetslivet

Här kommer våra topp 10 tips för utbildning till hösten som ger dig eftertraktad kompetensutveckling i arbetslivet. Dessa är våra populäraste distansutbildningar och distanskurser enligt arbetsmarknaden och även inkluderar några av våra nyheter.

 • Tips 1: Socialpedagog

  Socialpedagoger jobbar främst med att stödja sina klienter i deras vardagliga liv. Det handlar om att samtala och vägleda människor som har svåra problem, både barn och vuxna.

  Genomsnittlig lön: 31 500 kr i månaden*
  Utbildningstid: 2½ år (flexibel lästakt, 1–1½ år vid heltidsstudier)
  SeQF kvalifikationsnivå 5

 • Tips 2: Tandsköterska

  Tandsköterskor jobbar med att hjälpa patienter och assistera andra i tandvårdsteamet. Du hjälper tandläkaren med att förbereda verktyg inför patientbesök, gör lättare rengöringar, assistera tandläkaren vid behov och även utför administrativa uppgifter.

  Genomsnittlig lön: 28 300 kr i månaden*
  Utbildningstid: 2 år (flexibel lästakt, 1 år vid heltidsstudier)

 • Tips 3: Vårdbiträde

  Kompetensutveckling som vårdbiträde växer i efterfrågan eftersom undersköterska är på väg att bli skyddad titel. Som vårdbiträde arbetar du oftast inom äldreomsorgen med att ge praktiskt stöd åt äldre människor. Det kan vara att sköta dagliga sysslor, hjälpa till att laga mat eller sköta personlig hygien och utföra hälsokontroller.

  Genomsnittlig lön: 25 700 kr i månaden*
  Utbildningstid: 1 år (flexibel lästakt, 6 månader vid heltidsstudier)

 • Tips 4: Kognitiv beteendeterapeut

  Som kognitiv beteendeterapeut arbetar du med att hjälpa dina klienter genom samtal att se sambandet mellan deras känslor, tankar och fysiologiska reaktioner. Kognitiv beteendeterapi är ett strukturerat och målriktat sätt att arbeta och utgår ifrån att alla människor är unika. Detta ger ett individuellt behandlingssätt.Kognitiv beteendeterapi har ökat i efterfrågan i senaste tiden och ger mycket bra kompetensutveckling i arbetslivet. Många använder det som komplement i sin vanliga yrkesroll och passar såväl vuxna som barn.

  Genomsnittlig lön: 30 300 kr i månaden**
  Utbildningstid: 2 år (flexibel lästakt, 1 år vid heltidsstudier)

 • Tips 5: Stödassistent

  Att jobba som stödassistent är ett givande arbete för dig som gillar att arbeta med människor. Du hjälper och stödjer människor som har fysiska eller psykiska funktionsvariationer att leva ett så självständigt liv som möjligt. Du är även deras länk till samhället och olika myndigheter.

  Genomsnittlig lön: 29 100 kr i månaden*
  Utbildningstid: 10 månader (flexibel lästakt, 5 månader vid heltidsstudier)

 • Tips 6: Akutsjukvård

  Att läsa vår distanskurs inom akutsjukvård är för dig som redan är utbildad undersköterska. Kursen ger dig viktiga kunskaper och kompetenser så att du kan arbeta inom akutsjukvården på exempelvis sjukhus eller vårdcentraler.

  Genomsnittlig lön: 29 500 kr i månaden*
  Utbildningstid: 4 månader (flexibel lästakt, 2 månader vid heltidsstudier)

 • Tips 7: HR-specialist

  HR, eller Human Resources, är ett arbete där du jobbar med olika typer av personalfrågor på arbetsplatsen. Det finns på de flesta företag, både stora och små, och därmed blir arbetsuppgifterna varierande. På större arbetsplatser jobbar du med mer specialiserade och på mindre kan du jobba med samtliga. Du kan även jobba som rekryterare.

  Genomsnittlig lön: 43 300 kr i månaden*
  Utbildningstid: 2½ år (flexibel lästakt, 1–1½ år vid heltidsstudier)

 • Tips 8: Missbruk

  Denna är en distanskurs som ger dig kompetensutveckling inom missbruk. När du har denna kompetens kan du arbeta med människor som har olika typer av missbruksproblem. Det kan vara exempelvis missbruk av droger och alkohol, sex, spel eller även mat.

  Genomsnittlig lön: 29 400 kr i månaden*
  Utbildningstid: Max 4 månader (flexibel lästakt, 2 månader vid heltidsstudier)

 • Tips 9: Barnskötare

  Vill du jobba med vår framtid så är barnskötare ett bra jobb för dig! Du tar hand om vår allra mest dyrbara resurs, alltså barn. Det är din viktiga uppgift att hjälpa barn när deras föräldrar är på jobbet. Varje dag är unik och det gör det till ett väldigt roligt arbete!

  Genomsnittlig lön: 24 700 kr i månaden*
  Utbildningstid: 2 år (flexibel lästakt, 1 år vid heltidsstudier)

 • Tips 10: Solcellsmontör

  Ett framtida yrke till är solcellsmontör. Här jobbar du inom en bransch som har huvudfokus på hållbart och miljön. Att vara solcellsmontör kräver kompetens inom byggnader, energi och även kundbemötande.

  Genomsnittlig lön: 29 225 kr i månaden**
  Utbildningstid: 1 år (flexibel lästakt, 6 månader vid heltidsstudier)

 

*Lönestatistikerna tagna från yrkeskollen.se
**Lönestatistikerna tagna från lonestatisktik.se