Akutsjukvård


KURSFAKTA
Typ 
Kurs
Utbildningssätt 
Distans
Nivå 
Gymnasial
Startdatum 
Börja när du vill
Motsvarande tid 
4 mån
Flexibel lästakt 
Snittid 2 mån (max 6 mån, ingen minimitid)
Praktik 
USK: 4 veckor, Ej USK: ingen
Kurslitteratur 
Ingår
Utbildningsbevis 
Kompetensbevis
Pris 
7 800 kr inkl. moms
 
(6 240 kr ex. moms)

Få kompetens inom akutsjukvård

Arbetar du inom vård och omsorg och därmed vill få specialiserade kunskap inom akutsjukvård? Då är denna kurs för dig!

Att jobba med akutsjukvård

Grunden i arbetet inom akutsjukvård är omvårdnad av sjuka människor som behöver akuthjälp vid livshotande tillstånd eller andra svåra situationer. I denna kurs får du specialiserad kunskap för att kunna hantera olika typer av situationer inom akutsjukvården.

Akutsjukvård som undersköterska

Är du undersköterska så är de vanliga arbetsuppgifterna att ta emot och hjälpa patienter inom akutsjukvården. Oftast arbetar du på sjukhusavdelningar, vårdhem och vårdcentraler eller andra arbetsplatser där akuta situationer kan uppstå. Du förbereder även patienter för behandling samt kan det ingå även viss provtagning/analyser och kontrollering av patientens vitalparametrar (såsom puls/blodtryck/temperatur). Du har även administrativa arbetsuppgifter såsom dokumentering i journalsystem.

För att kunna arbeta inom akutsjukvården som undersköterska ska du göra praktik på 4 veckor.

Akutsjukvård inom andra delar av vård och omsorgen

Du kan även läsa denna kurs om du jobbar inom vård och omsorg och endast vill få kompetensen inom akutsjukvård för att stödja dig i ditt arbete som t.ex. vårdbiträde, stödassistent eller även behandlingspedagog.

I så fall läser du endast den teoretiska delen av kursen och du gör därmed inte praktiken.

Vanliga arbetsplatser

Kompetensen som du får av denna kurs kan användas inom olika delar av vården och är även mycket efterfrågad.

Vanliga arbetsplatser där du kan jobba med akutsjukvård

 • Sjukhusavdelningar (privat/kommunalt)
 • Vårdcentraler och vårdhem
 • I äldreomsorgen och hemtjänsten
 • Behandlingshem
 • Inom andra delar av vård och omsorg där akuta situationer kan uppstå

Denna kurs passar mycket bra för dig som är undersköterska och jobbar eller vill börja jobba inom akutsjukvården eller om du endast vill ha kompetensen som tillägg på ditt arbete inom andra delar av vård och omsorgen. Arbetslivserfarenhet inom vården är en fördel när du ska jobba med kompetensen som du får av denna kurs.


Om kursen

Kursledarna

Bakom kursen står Cadys professionella team av kunniga och utbildade yrkeslärare. Deras gedigna erfarenheter är samlade från tidigare arbeten inom vård och omsorg med särskilt inriktning mot akutsjukvård för både barn och vuxna.

Genom att ha arbetat på olika avdelningar i olika sjukhus och vårdenheter där de har omhändertagit en stor variation av patientfall har de djupa kunskaper i vård av människor. Detta inkluderar barn med olika typer av transplantationer, fysiska och neurologiska sjukdomar och även patienter inom akutsjukvården med olika typer av traumaskador.

Cadys yrkeslärare brinner för att dela med sig av sina erfarenheter så att du kan få en djupare förståelse och inlärning. De ser fram emot att ge dig stöttning och motivation mot dina utbildningsmål och yrkesdrömmar.

Kursplan

 • Räddningsmedicin

  Kunskap inom medicinskt omhändertagande; räddningstjänstens och den prehospitala vårdens organisation; reaktioner vid akuta skador; första hjälpen vid olycksfall samt akut insjuknad.

 • Akutvård

  Akutmottagningen inklusive personalen, rutiner, delegeringar m.m.; bedömning av och olika statuskontroller som utförs på drabbad eller sjuk person; medicinsk teknik i akutsjukvården; kirurgisk akutsjukvård; trauman; ortopedisk akutsjukvård; medicinsk akutsjukvård samt kardiologisk akutsjukvård.

 • Praktik

  Obligatorisk för undersköterskor: minst 4 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.

  För dig som inte är undersköterska: om du endast vill läsa denna kurs för kompetensen behöver du ej genomföra praktiken.

Praktik

Om du inte är undersköterska behöver du inte göra praktiken då du endast läser den teoretiska delen av kursen.

Praktik är obligatorisk om du är undersköterska och vill jobba inom akutsjukvården. Den är vanligtvis heltid i 4 veckor och längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.

Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.

Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.

Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.

Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.

Kursens mål

Målet är att du efter avslutad kurs har tillägnat dig specialiserade kunskaper så att du med säkerhet kan hantera arbetet inom akutsjukvården.

Antagningskrav

Denna kurs har ej krav på betyg eller andra förkunskaper för att kunna läsa den.

Är du osäker på om du kan läsa denna kurs? Läs om hur du kan ansöka om en bedömning här.

Delbetalning

Välj att delbetala din kurs! Läs mer om delbetalning här.

Denna kurs är ej CSN berättigad.


Snabbfakta

 • Helt på distans utan några fysiska träffar.
 • Läs i din egen takt och variera även den fritt med vårt flexibla upplägg.
 • Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
 • Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
 • Kursen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
 • Kursen är baserad på självstudier men du har tillgång till en yrkeslärare som kan hjälpa med pedagogiska frågor.

Vill du veta mer?

Fyll gärna i nedan formulär.