Vanliga frågor


Behörighet och validering

Hur vet jag om jag är behörig?
Antagningskraven för varje utbildning och kurs finns på respektive sida. Innan du anmäler dig ska du själv kontrollera att du uppfyller antagningskraven för den som du önskar läsa.

Om du uppfyller kraven är du behörig och du är välkommen att anmäla dig. Du behöver inte skicka in dina betyg eller intyg. Du intygar att du är behörig i anmälningsformuläret och du blir automatisk antagen vid inskickad anmälan.

Hur gör jag om jag inte är behörig?
Du hittar antagningskraven för din valda utbildning eller kurs direkt på respektive utbildningssida. Om du saknar något av kraven kan du ansöka om behörighet genom s.k. reell kompetens.

Reell kompetens innebär att du har likvärdig kompetens från livs- eller arbetslivserfarenhet. Din erfarenhet kan antingen motsvara den saknade kompetensen (t.ex. att du saknar matematik men har jobbat i en butik) eller det yrket som du vill utbilda dig till (t.ex. att du arbetar inom yrket eller ett liknande yrke). Vid reell kompetens kan vi som utbildare bedöma dig som behörig och då kan du läsa utbildningen. Läs mer och ansök här.

Kan jag validera delkurser som jag redan har läst?
Ja! Du kan validera enstaka delkurser som du tidigare har läst och ingår i vår kursplan. Om du har omfattande arbetslivserfarenhet kan du även använda den för att validera en delkurs. Det är viktigt att validering av delkurser blir godkänd av oss innan du anmäler dig för eventuella prisavdrag. Läs mer och ansök här.

Kan jag validera praktiken om jag har arbetslivserfarenhet?
Ja! Du kan validera praktiken om du redan har relevant arbetslivserfarenhet. Detta kan göras innan eller efter att du har anmält dig. Läs mer och ansök här.

Anmälan och betalning

Hur går det till att anmäla mig?
När du har bestämt vilken utbildning eller kurs du vill läsa gör du en anmälan via vårt online anmälningsformulär. Tänk på att först kontrollera din behörighet och skicka in för eventuell validering av delkurser innan du anmäler dig.

Läs mer här om hur det går till för att anmäla dig och påbörja dina studier.

Var anmäler jag mig?
Du anmäler dig enkelt via vårt online anmälningsformulär.

När kan jag börja?
Du väljer själv! Vi har inga fasta startdatum eller terminer. Anmäl dig alla dagar året om här.

När får jag ett antagningsbesked?
Du blir automatisk antagen direkt när du anmäler dig och har angett att du är behörig.

Om du inte är behörig kan du ansöka om en bedömning genom din reell kompetens, d.v.s. att du istället har relevant livs- eller arbetslivserfarenhet. Läs mer och ansök här.

Hur kan ni ha så låga kostnader?
Våra utbildningar och kurser sker helt på distans i vår online lärplattform. Det finns inga fysiska träffar och det innebär att vi behöver inte betala för bl.a. lokalkostnader för klassrum. Vi är ett miljömedvetet företag och har valt att erbjuda all information enbart i digitalt format.

Detta tillsammans innebär att vi kan hålla ner våra kostnader och erbjuda dig som elev ett konkurrenskraftigt pris.

Ingår kurslitteraturen?
Ja! Allt material som behövs ingår i kostnaden. Du behöver alltså inte köpa till någonting för att kunna studera. Kurslitteraturen är främst interaktiva e-böcker. Om en bok endast finns i pappersform postar istället vi hem den till dig.

Vi tillhandahåller endast den kurslitteratur som ingår i kostnaden. Om du föredrar att läsa fysiska böcker kan du själv köpa eller låna dem. För företag eller organisationer (TRR, Omställningsfonden, TSL m.m.) som önskar utbilda personal/klienter kan särskild överenskommelse görs.

Hur gör jag om jag vill läsa flera utbildningar/kurser?
Vid köp av flera utbildningar och/eller kurser samtidigt kan vi erbjuda förmånliga paketlösningar. Om du redan har läst hos oss och vill läsa ytterligare en utbildning kan du få ett förmånspris som återkommande kund.

Mejla vår administration på administration@cady.se och ange vilka utbildningar/kurser du intresserad av att läsa och ev. har tidigare läst för att få ett kostnadsförslag.

Hur kan jag betala?
Vi erbjuder följande betalningssätt:

Kan jag delbetala?
Ja! Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter genom våra samarbetspartners. Du kan välja bland flera alternativ med eller utan ränta. Läs mer här.

Varför har jag fått en faktura från Cady när jag ska delbetala genom Human Finans?
Du får en faktura från Cady för utbildningskostnaden när du väljer att betala via ”Faktura” i anmälningsformuläret. Delbetalning genom Human Finans ansöks separat via deras hemsida. Du registrerar sedan vårt fakturanummer i ditt Human Konto. Läs mer här.

Jag har fått en betalningspåminnelse eller inkassobrev. Vad ska jag göra?
PS Finance Group hanterar samtliga av våra påminnelse- och inkassoärenden. Behöver du hjälp kring dessa behöver du kontakta dem direkt via telefon 031-788 08 00 eller mejl på info@psjuridik.com.

Kan jag ångra mig?
Ja! Vi följer distansavtalslagen och du har 14 dagars ångerrätt från anmälningsdatumet enligt våra allmänna villkor.


Upplägg

Hur går det till att läsa?
Hos oss styr du själv över dina studier. Du läser helt på distans i din egen takt utan några fysiska träffar. Du får tillgång till vår online lärplattform dygnet runt där du genomför de olika delkurserna en i taget enligt kursplanen. Uppgifterna är främst skriftliga inlämningar. I våra utbildningar ingår det även några muntliga redovisningar som sker digitalt via webbmöten.

Samtliga uppgifter ska bli godkända av din yrkeslärare för att din utbildning eller kurs ska sedan även bli godkänd. Om en uppgift inte blir godkänd får du den i retur och kan jobba vidare med den tills du blir godkänd.

Kan jag läsa om jag bor utomlands?
Ja! Du kan läsa oavsett var du bor i världen så länge du har dator- och internetankomst. Läs mer här om vad som gäller för dig som ska studera när du bor utomlands.

Kan jag jobba samtidigt som jag läser?
Ja! Många av våra elever jobbar under sina studier och det brukar funka mycket bra då varje elev styr själv över sina studier. Du kan läsa när det passar dig bäst dygnet runt i vår online lärplattform t.ex. dagtid, på kvällar och helger.

Ingår praktik?
Praktik ingår i våra utbildningar (ej kurser) och hjälper förbereda dig för att kunna arbeta inom yrket direkt efter avslutad utbildning. Se respektive utbildningssida för att få veta det gällande upplägget då det kan variera. Du hittar din egen plats (eller klienter) själv och du kan skräddarsy din praktik enligt överenskommelse med oss t.ex. heltid, deltid över en längre period, på kvällar/helger osv.

Du kan även validera praktiken helt eller delvis om du redan har relevant arbetslivserfarenhet. Detta kan göras innan eller efter påbörjade utbildning. Läs mer här.

Hur snabbt kan jag bli klar?
Det är vårt innehåll som är värderat gällande den motsvarande studietiden som anges på varje sida. Den faktiska studietiden är individuellt då varje elev läser helt olika beroende på sin lästakt, studievana/disciplin, livssituation, om hen tar lov eller ej m.m.

Om du väljer att läsa t.ex. heltid (40 timmar per vecka) utan några lov samt har god studievana/disciplin kan du halvera den motsvarande studietiden.

Vilken nivå är utbildningen på?
Cady erbjuder yrkesutbildningar på distans som förbereder dig för att kunna arbeta inom ett yrke oavsett om du vill börja inom ett helt nytt yrke men inte har tidigare erfarenhet eller om du redan har erfarenhet och önskar kompetenshöjning. Våra yrkesutbildningar har olika nivåer och nivån anges på respektive utbildningssida.

En utbildning på gymnasial nivå har lägre antagningskrav och du behöver inte ha gymnasiebetyg för att läsa dessa.

En utbildning på eftergymnasial nivå börjar på en nivå som passar även till den som är helt nytt inom yrket och bygger upp därifrån. Du behöver inte ha en fullgjord gymnasieexam för att ansöka och detta ger flera elever möjlighet att läsa till sitt drömyrke. När du har läst färdigt räknas hela utbildningen som eftergymnasial.

Om du har tidigare betyg eller erfarenhet t.ex. gymnasiekompetens kan du ansöka om validering och du behöver inte läsa om det som ingår i vår utbildning.

Vad är skillnaden mellan er och andra utbildare?
Vi är en privatskola som erbjuder yrkesutbildningar och kompetenskurser på distans. Du kan även läsa via andra utbildningsanordnare såsom högskolan, Folkuniversitet eller en annan fristående utbildare. Våra yrkesutbildningar och kurser kan ej förväxlas med en utbildning på högskolan eller universitet. Läs mer här.

Håller ni ert innehåll uppdaterad?
Ja! Vi utvecklar ständigt vårt innehåll i våra utbildningar och kurser utifrån ändringar och feedback vi får genom omvärldsbevakning av branschen samt kontakt med arbetsgivare och våra elever enligt vårt systematiska kvalitetsarbete.

Det innebär att utbildningar eller kurser kan öppnas eller stängs året om eller att innehållet kan ändras löpande utifrån detta arbete. Du läser alltid innehållet som gällde då du anmälde dig och därför kan ditt innehåll skilja sig från informationen som finns på vår hemsida.


Under utbildningen

När får jag mina inloggningsuppgifter?
För att du ska få dina inloggningsuppgifter ska vi först ha tagit emot betalning av utbildningskostnaden antingen direkt eller genom våra samarbetspartners för delbetalning.

Vid omgående start får du dina inloggningsuppgifter så fort vi ser din betalning. Detta tar från 1 helgfri arbetsdag från att du har anmält dig och betalat beroende på betalningssätt. Väljer du att delbetala genom Human Finans kan det ta ytterligare några arbetsdagar.

Vid ett startdatum längre fram får du dina inloggningsuppgifter på ditt valda startdatum.

Tillsammans i välkomstmejlet med dina inloggningsuppgifter får du även uppstartsinformation. Då kan du börja läsa direkt!

Tänk på att om din första bok är en e-bok får du ytterligare ett mejl med inloggningsuppgifter till bokleverantören Gleerups plattform. Detta är inte vår lärplattform utan endast en portal för digital litteratur och du behöver även logga in till vår lärplattform för att kunna läsa och kommunicera med din yrkelärare. OBS! Glöm inte att hålla koll på din skräppost om du saknar något mejl och kontakta oss vid behov.

Vad händer om jag inte loggar in?
Tänk på att logga in och påbörja dina studier så fort som möjligt efter att du har fått dina inloggningsuppgifter. Om du inte loggar in i lärplattformen direkt vid utbildningsstart eller även under en längre period under dina studier (utan att ha meddelat oss att du vill ta en paus) blir du automatisk inaktiverad. För att bli återaktiverad behöver du kontakta våra yreslärare.

För mer information om hur du ska logga in i lärplattformen och komma igång med dina studier se ditt välkomstmejl.

Finns det fasta datum för uppgifter?
Nej! Med vårt flexibla upplägg läser du i din egen takt och kan variera den fritt under studietiden. Du behöver inte bestämma i förväg hur du ska läsa utan ibland kanske har du mycket tid att läsa och ibland ingen alls.

Ingen kommer att stoppa dig för att du läser ”för fort” och du kan även läsa långsamt så länge du informerar din yrkeslärare. Du har endast en max gräns på dubbla den motsvarande tiden att läsa färdigt.

Får jag hjälp av en yrkeslärare?
Ja! Under din studietid har du din egen yrkeslärare som bedömer dina uppgifter och besvarar dina pedagogiska frågor t.ex. om du inte förstår en uppgift. Du bestämmer själv hur mycket kontakt du vill ha med din yrkeslärare och du kan kontakta hen i vår online lärplattform eller på telefonen.

Du kan även få hjälp med elevcoachning, studiestöd och teknisk support i vår digital studiestuga.

Hur funkar de muntliga redovisningar?
De muntliga redovisningar som ingår i vissa av våra utbildningar och kurser sker via webbinarier (online webbmöten) tillsammans med våra yrkeslärare och andra elever. Det finns vanligtvis 2 webbinarier och varje webbinarium tar cirka 1 – 2 timmar (beroende på antal deltagare).

Dessa är obligatoriska och du behöver kunna avsätta tid för att delta. Du bokar in tid till dessa själv enligt ett rullande schema. Tider finns endast under yrkeslärarnas ordinarie helgfria arbetstider. Tyvärr kan ej special anpassningar görs utan särskild anledning t.ex. skyddad identitet eller läkarintyg.

Du kan delta både via mobil och dator eller laptop så länge du har en webbkamera.

Finns det prov?
De flesta utbildningar och kurser har ej prov på det traditionella sättet utan du gör skriftliga och muntliga uppgifter.

I vissa utbildningar (t.ex. vissa tekniska eller vårdutbildningar) ingår det kortare prov på t.ex. viktig terminologi. Du gör dessa enkelt direkt i lärplattformen. Det finns inga förutbestämda datum utan du gör dem när det är dags enligt din kursplan.

Vad händer om jag inte blir godkänd på en uppgift?
Om du inte blir godkänd på en uppgift (eller ev. prov) har du möjlighet att komplettera den tills du blir godkänd. Du får den i retur med noteringar från din yrkeslärare om vad du behöver komplettera med eller tänka på. Det finns inga begränsningar på hur många gånger du kan komplettera.

Kan jag ta en paus?
Ja! Du kan pausa dina studier under en begränsad tid vid t.ex. föräldraledighet, semester, sjukdom m.m. Eventuell delbetalning går dock inte att pausa utan fortsätter att löpa som vanligt. En eventuell paus räknas in i den maximala utbildningstiden (den förlängs ej).

Kan jag få ett studieintyg?
Ja! Om du är en pågående elev kan du få ett studieintyg till t.ex. dagis, A-kassan eller arbetsgivaren. Följ instruktionerna som finns i lärplattformen för att begära ett.

Har ni plagiatkontroll?
Ja! Det finns flera resurser du kan använda dig av för att göra dina uppgifter. För att använda dessa ska du alltid sammanfatta med egna ord och använda referat/källhänvisningar. Instruktioner om hur du gör finns i lärplattformen och du kan även fråga din yrkeslärare.

Vi använder bl.a. URKUND som är ett automatiserat plagiatkontrollsystem och används i de flesta skolar. En plagiatkontroll utförs alltid på varje inlämnad uppgift. Om en uppgift misstänks vara plagierat antingen vid inlämning eller vid ett senare tillfälle blir uppgiften och således utbildningen eller kursen icke-godkänd.

Vid plagiat bedömer vi om du får göra om uppgiften. Du riskerar även att bli avstängd utan återbetalning.


Efter utbildningen

Vad får jag efter jag är klar?
Cady bedriver diplomerade yrkesutbildningar och kurser. Det innebär att vi utbildar och utfärdar diplom eller certifikat och yrkesutbildningsbevis, kompetensbevis eller kursbevis. Du hittar information om vad varje utbildning eller kurs ger direkt på respektive sida.

Får jag betyg eller poäng?
Vi ger godkänd eller icke godkänd (ej betyg eller poäng). Inga privata utbildningsleverantörer får, enligt lag, sälja utbildning som ger betyg direkt till en slutanvändare.

Om du vill erhålla formellt betyg på gymnasienivå efter att ha köpt en utbildning av en privat utbildningsanordnare, måste du pröva dina kunskaper mot betyg hos din kommun. Detta gäller endast för utbildningar på gymnasienivå och du hittar din närmaste prövare på nätet. Kontakta dem direkt om du har funderingar över hur en prövning görs.

Får era elever jobb?
Ja! Från den feedback vi har fått är de allra flesta av våra elever nöjda med sin utbildning och 9 av 10 har fått ett arbete. Många elever har fått ett jobb på sin praktikplats eller en fast tjänst på sin arbetsplats. Flera är även skickade direkt till oss av sin arbetsgivare för kompetensutveckling eller utbildning då arbetsgivaren anser att vårt innehåll matchar deras krav och behov.

Det är bra att veta att arbetsgivare kan ha olika krav för att kunna få ett arbete hos dem och att dessa kan även variera beroende på var du bor. Om du är nyfiken på vilka krav som arbetsgivarna i ditt område har kolla gärna direkt med dem som du är intresserad av att jobb hos innan du anmäler dig.

Kan jag få ett arbete efter mina studier?
Ja! Du blir färdigutbildad till ditt valda yrke när du slutför en yrkesutbildning hos oss och kan arbeta som det direkt. Våra kurser ger dig kompetenshöjning som gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Eftersom det finns olika vägar till olika yrken är det viktigt att veta att ha läst en utbildning garanterar inte att du får ett arbete. Detta gäller oavsett vilken typ av utbildare du har läst hos.

Det är alltid arbetsgivaren som sätter sina specifika krav för att få en tjänst hos dem. Det är inte bara utbildningen en arbetsgivare tittar på vid rekryteringen utan också kvalifikationerna, erfarenheten, personliga egenskaperna samt hur väl du skulle passa in i arbetsplatsen. Ibland vill de ha någon som är nyrekryterad och framåt och ibland dess motsats. Arbetsgivaren måste också följa det lagstadgat d.v.s. att den som är bäst lämpad för tjänsten enligt platsannonsens krav ska erbjudas den.

Arbetsmarknaden varierar beroende på var du bor och vilka personalbehov och krav arbetsgivare har när du ska söka jobb. Om du är fundersam på hur arbetsmarknaden ser ut och vilka krav olika arbetsgivare har i ditt område kontakta gärna dem innan du anmäler dig.