Vanliga frågor

Här hittar du svar till de vanligaste frågorna kring våra utbildningar och oss som utbildare.


Är jag behörig?
För att du ska kunna anmäla dig till en av våra utbildningar skall du själv kontrollera att du uppfyller samtliga antagningskrav som finns på respektive utbildningssidan innan du anmäler dig.

Om du inte uppfyller antagningskrav men har s.k. reell kompetens t.ex. från arbetslivserfarenhet kan vi ändå bedöma dig som behörig. Läs mer här om behörighet.

Behöver jag läsa om en delkurs som jag redan har läst?
Nej!  Du kan validera enstaka ämnen som du har tidigare läst. Det är dock viktigt att du får din validering godkänd innan du anmäler dig. Läs mer här om validering.

Kan jag delbetala min utbildning?
Absolut! Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter i samarbete med Human Finans. Utbildningskostnad samt delbetalningsinformation finns på respektive utbildningssida. Läs mer här om hur delbetalningen går till.

Varför har jag fått en faktura från er när jag ska delbetala genom Human Finans?
Du kommer alltid att få en faktura från Cady på hela utbildningskostnaden oavsett hur du väljer att betala din utbildning. Vid delbetalning genom Human Finans gör du en separat ansökan hos dem och du registrerar sedan vårt fakturanummer i ditt Human Konto. Läs mer här om hur delbetalningen går till.

När får jag mina inloggningsuppgifter?
Om du vill börja omgående tar det cirka fem (5) helgfria arbetsdagar från att du har anmält dig tills du får inloggningsuppgifter. Betalar du genom Human Finans kan det ta ytterligare ett par arbetsdagar. Detta förutsätter att du betalar din faktura samma dag som du får den då utbildningen skall vara betald innan du kan börja läsa.

Om du har angett ett startdatum längre fram får du all information, inloggningsuppgifter m.m. på ditt valda startdatum. Notera att ett vald startdatum på en helg/röd dag innebär att ditt startdatum flyttas till nästkommande helgfri arbetsdag och att fakturan skall vara betald innan utbildningsstart.

Kan jag ångra min anmälan?
Anmälan till en av våra utbildningar är ett bindande avtal. Vi följer distansavtalslagen och du har 14 dagars ångerrätt från datumet du har anmält dig på vår hemsida. Utnyttjandet av ångerrätten sker enligt våra avbokningsregler. Läs våra boknings- och betalningsregler här.

Ska jag göra en praktik under min utbildning?
Praktik ingår i de flesta av våra utbildningar och hjälper förbereda dig för att arbeta inom yrket. Se respektive utbildningssida för att få veta vad som gäller för utbildningen du är intresserad av. Platsen hittar du själv och den går att skräddarsy efter dina och arbetsgivarens önskemål t.ex. heltid, 50% över en längre period, kvällar, helger m m.

Du kan även validera praktiken och detta kan göras innan eller efter du har anmält dig. Läs mer här om validering.

När kan jag börja?
Som elev väljer du själv vilket datum du vill börja din utbildning och du kan anmäla dig alla dagar året om.

Finns det specifika datum jag måste lämna in uppgifter?
Nej! I vårt flexibla upplägg läser du i din egen takt och kan variera ditt tempo (du behöver inte bestämma i förväg hur du ska läsa under din studieperiod). Du arbetar på och ibland kanske har du mycket tid att läsa och ibland ingen alls.

Ingen kommer att stoppa dig för att du läser ”för fort” och du kan även läsa långsamt så länge du informerar din mentor.

Hur snabbt kan jag bli klar med utbildningen?
Tiden det tar att läsa färdigt utbildningen är individuellt och det är vårt innehåll i utbildningen som är värderat vad gäller tiden. Varje elev läser väldigt olika beroende på studievana, disciplin, hur mycket du läser per dag m.m. Sedan har en fysisk skola många lov (t.ex. jul, påsk m.m.) och timplanen oftast inte ligger på 40 timmar/vecka.

Om du väljer att läsa t.ex. 100% utan lov samt har goda studievanor/disciplin kan du uppskattningsvis halvera utbildningstiden.

Kan jag ta en paus?
Du kan pausa dina studier under en begränsad tid vid t.ex. föräldraledighet, semester, sjukdom m.m. Delbetalning via vår samarbetspartner Human Finans går dock inte att pausa.

Vad innebär ert diplom?
Cady bedriver “diplomutbildningar“, d.v.s. vi utbildar och utfärdar diplom och yrkesutbildningsbevis eller kompetensbevis. Inga privata utbildningsleverantörer får, enligt lag, sälja utbildning som ger betyg direkt till en slutanvändare. Arbetsgivare ser lite olika på detta och har olika krav för att få ett arbete hos dem. Inom vissa branscher krävs formellt betyg, medan en del bara är intresserade av kompetensen.

Om du vill erhålla officiellt betyg på gymnasienivå efter att ha köpt en utbildning av en privat utbildningsanordnare, måste du pröva dina kunskaper mot betyg hos en kommun. Detta gäller endast för utbildningar på gymnasienivå och du hittar din närmaste prövare på nätet. Kontakta dem direkt om du har funderingar över hur en prövning görs.

Kan jag få ett arbete efter utbildningen?
Självklart men det är alltid arbetsgivaren som bestämmer vem som ska få tjänsten hos dem. Det är inte bara utbildningen en arbetsgivare tittar på vid rekryteringen utan också personligheten, erfarenheten samt hur du passar ihop med de andra på arbetsplatsen. Ibland vill de ha någon som är nyrekryterad och framåt och ibland dess motsats.

Arbetsgivaren måste också följa vad som är det lagstadgat d.v.s. den som är enligt annonsens krav är bäst lämpad för tjänsten ska erbjudas den. Ibland har de önskemål om manliga/kvinnliga sökanden för att få en mer blandad personalgrupp.

Eftersom det finns olika vägar till olika yrken är det viktigt att veta att det alltid är arbetsgivaren som sätter sina specifika krav för utbildningsbakgrund, arbetslivserfarenheter, personligheter m.m.  och att läsa en utbildning garanterar heller inte att du får ett arbete oavsett vilken typ av utbildare du har läst hos. Om du är fundersam över vad olika arbetsgivare i ditt område har för krav får du kontakta dem direkt.

Hur funkar plagiatkontroll hos er?
I dagens värld finns det många olika resurser att använda för att hjälpa dig lyckas med din utbildning. Det är viktigt att sammanfatta i egna ord och använda ett referat på korrekt sätt oavsett var det har sitt ursprung.

Vi använder URKUND som är ett automatiserat plagiatkontrollsystem och används i många skolar. Vi utför alltid en plagiatkontroll på samtliga uppgifter både under utbildningens gång och vid slutförd utbildning. Om en uppgift misstänks vara plagierat antingen vid inlämning eller vid ett senare tillfälle blir uppgiften och således utbildningen icke-godkänd.

Vid plagiat bedömer vi om du får göra om uppgiften. Du riskerar även att bli avstängd från utbildningen utan återbetalning av utbildningskostnaderna. Om du är osäker på vad som gäller, kontakta din mentor.