Vanliga frågor

Här hittar du svar till de vanligaste frågorna kring våra utbildningar och oss som utbildare.


Behörighet och validering

Hur vet jag om jag är behörig för att läsa en utbildning?
Innan du anmäler dig till en av våra utbildningar skall du själv kontrollera att du uppfyller samtliga antagningskrav för utbildningen du önskar läsa.

Antagningskraven finns på varje utbildningssida. Om du uppfyller dessa krav är du behörig för att läsa utbildningen och kan anmäla dig. Du behöver inte skicka in dina betyg till oss utan du intygar att du är behörig i anmälningsformuläret och du blir automatisk antagen vid inskickad anmälan.

Jag är inte behörig. Hur gör jag?
Du hittar antagningskraven för din valda utbildning direkt på utbildningssidan. Om du inte uppfyller något av dessa krav kan du ansöka om behörighet genom s.k. reell kompetens.

Reell kompetens innebär att du har motsvarande eller likvärdig kompetens från t.ex. livs- eller arbetslivserfarenheter. Om dessa motsvarar den saknade kompetensen eller om du redan arbetar inom yrket (eller ett liknande yrke) som du ska utbilda dig till kan vi ändå bedöma dig som behörig och då kan du läsa utbildningen. Läs mer och ansök om behörighet här.

Behöver jag läsa om en delkurs som jag redan har läst?
Nej! Du kan validera enstaka delkurser som du har tidigare läst och som ingår i utbildningens kursplan. Det är viktigt att validering av delkurser blir godkänd av oss innan du anmäler dig. Läs mer här om validering.

Behöver jag göra praktiken om jag redan har erfarenhet?
Nej! Du kan validera praktiken om du redan har arbetslivserfarenhet som är relevant till din valda utbildning. Detta kan göras innan eller efter att du har anmält dig. Läs mer här om validering.

Anmälan och betalning

När kan jag anmäla mig?
Du väljer själv! Våra utbildningar har inga fasta startdatum eller terminer och du kan anmäla dig alla dagar året om här.

Hur kan ni erbjuda så låga kostnader?
Våra utbildningar sker helt digitalt på distans. Det finns inga fysiska träffar och det innebär att vi behöver inte betala för bl.a. lokalkostnader för klassrum. Vi arbetar även aktivt med en avskalad verksamhet för att hålla ner våra kostnader så att vi kan erbjuda dig som elev ett konkurrenskraftigt pris.

Då vi är ett miljömedvetet företag har vi valt att erbjuda all information enbart digital vilket även bidrar till en lägre kostnad för dig samtidigt som vi tar hänsyn till miljön.

Vad menas med att kurslitteraturen ingår?
All kurslitteratur som du behöver för att kunna utföra din utbildning eller kurs ingår i kostnaden. Du behöver alltså inte köpa till någonting extra för att kunna läsa.

Vi använder främst interaktiva e-böcker. Om en bok inte finns som digital skickar vi istället en fysisk bok hem till dig.

Fr.o.m. 2020-05-01 erbjuder vi inte längre möjlighet att kunna byta från e-böcker till fysiska böcker för privatpersoner. Om du föredrar fysiska böcker kan du t.ex. låna på biblioteket eller köpa i en bokaffär. Detta gäller inte för företag eller organisationer (t.ex. TRR, Omställningsfonden, TSL m.m.) som önskar utbilda personal/klienter hos oss.

Jag vill läsa flera utbildningar. Hur gör jag?
Vid kombination av flera utbildningar och/eller kurser kan vi erbjuda paketlösningar. Mejla vår administration på administration@cady.se och ange vilka utbildningar/kurser du intresserad av att läsa för att få ett kostnadsförslag.

När får jag mina inloggningsuppgifter?
Vi startar nya elever varje helgfri arbetsdag. Du får ett välkomstmejl med dina inloggningsuppgifter och uppstartsinformation efter att vi har tagit emot din betalning (antingen direkt eller via en av våra samarbetspartners för delbetalning). Då kan du börja läsa! Om din första bok är en e-bok får du även ett mejl med inloggningsuppgifter till bokleverantörens plattform. OBS! Glöm inte att hålla koll på din skräppost om du saknar ett mejl.

Vid omgående start får du dina inloggningsuppgifter inom cirka 1 – 5 helgfria arbetsdagar från att du har anmält dig och betalat. Väljer du att delbetala genom Human Finans kan det ta ytterligare 1 -2 arbetsdagar.

Vid ett startdatum längre fram och val av ”Faktura” som betalningssätt får du fakturan cirka 2 veckor innan ditt startdatum. Därefter gäller ovan.

Hur kan jag betala min utbildning?
Vi erbjuder följande betalningssätt:

Kan jag delbetala min utbildning?
Absolut! Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter i samarbete med Human Finans och Svea. Utbildningskostnad samt delbetalningsinformation genom Human Finans finns på respektive utbildningssida. Läs mer här om delbetalning.

Varför har jag fått en faktura från er när jag ska delbetala genom Human Finans?
Du kommer alltid att få en faktura från Cady på hela utbildningskostnaden när du väljer alternativet ”faktura” för att betala din utbildning. Vid delbetalning genom Human Finans gör du en separat ansökan hos dem och du registrerar sedan vårt fakturanummer i ditt Human Konto. Läs mer här om hur delbetalningen går till.

Jag har fått en betalningspåminnelse/inkassobrev. Vad ska jag göra?
Ansvar Finans hanterar samtliga påminnelse- och inkassoärenden hos oss. Om du har fått något av dessa behöver du kontakta dem direkt. Du kan nå dem via telefon 031-318 7100 eller mejl på info@ansvarfinans.se.

Här kan du läsa våra allmänna villkor.

Kan jag ångra min anmälan?
Anmälan till en av våra tjänster är ett bindande avtal. Vi följer distansavtalslagen och du har 14 dagars ångerrätt från datumet du har anmält dig på vår hemsida. Utnyttjandet av ångerrätten sker enligt våra allmänna villkor. Läs våra allmänna villkor här.


Upplägg

Hur funkar det att läsa hos er?
Vid våra distansutbildningar är upplägget att du läser helt i din egen takt på distans utan några fysiska träffar. Du genomför de olika arbetsmoment enligt kursplanen i vår online lärplattform som du har tillgång till dygnet runt. Du jobbar med en kurs i taget och gör dina inlämningar både skriftligt och muntligt via datorn. Dessa ska bli godkända av din mentor för att din utbildning ska sedan även bli godkänd. Om arbetet inte blir godkänt får du arbeta vidare med uppgiften.

Kan jag jobba samtidigt som jag läser hos er?
Absolut! Många av våra elever gör det och ett flertal är även skickade direkt till oss av sin arbetsgivare. Du kan läsa dygnet runt i vår online lärplattform och när det passar dig bäst t.ex. på kvällar och helger.

Ska jag göra praktik under min utbildning?
Praktik ingår i våra utbildningar (ej kurser) och hjälper förbereda dig för att arbeta inom yrket. Se respektive utbildningssida för att få veta vad som gäller för utbildningen du är intresserad av. Du hittar din egen plats (eller klienter) och upplägget går att skräddarsy enligt överenskommelse med din mentor t.ex. heltid, 50% över en längre period, på kvällar/helger osv.

Du kan även validera praktiken helt eller delvis om du har relevanta arbetslivserfarenheter. Detta kan göras innan eller efter du har anmält dig. Läs mer här om validering.

Hur snabbt kan jag bli klar med utbildningen?
Det är vårt innehåll i utbildningen eller kursen som är värderat vad gäller tiden. Tiden det tar att läsa färdigt utbildningen är väldigt individuellt då varje elev läser väldigt olika beroende på studievana, disciplin, hur mycket du läser per dag m.m. Sedan har en fysisk skola många lov (t.ex. jul, påsk m.m.) och timplanen oftast inte ligger på 40 timmar/vecka.

Om du väljer att läsa t.ex. 100% utan lov samt har goda studievanor/disciplin kan du uppskattningsvis halvera utbildningstiden.

Vad innebär det att utbildningen motsvarar gymnasial eller eftergymnasial nivå?
Cady erbjuder yrkesutbildningar på distans som förbereder dig för att kunna arbeta inom ett yrke oavsett om du vill börja inom ett helt nytt yrke men inte har några tidigare förkunskaper/erfarenheter eller om du redan har erfarenhet/är yrkesverksam och önskar en kompetenshöjning. Våra utbildningar har olika nivåer och du ser den motsvarande nivån på respektive utbildningssida.

Våra utbildningar på gymnasial nivå har lägre krav och du behöver inte ha en gymnasieexam för att läsa dessa.

Våra utbildningar på eftergymnasial nivå börjar på en nivå som är anpassad även till de som är helt nytt inom yrket och bygger på därifrån. Detta innebär även att utbildningens antagningskrav kan ha en lägre nivå och detta ger flera möjligheten att läsa till sitt drömyrke. När du har läst färdigt är hela utbildningen på en eftergymnasial nivå.

Om du har tidigare betyg eller erfarenhet t.ex. gymnasiekompetens eller dylik kan du alltid ansöka om validering av dessa och du läser sedan endast det som finns kvar.

Vad är skillnaden mellan er och andra utbildare?
Vi är en privatskola som erbjuder yrkesutbildningar på distans. Du kan även läsa via andra utbildningsanordnare såsom högskolan, Folkuniversitet eller en annan fristående utbildare. Våra yrkesutbildningar skall ej förväxlas med en utbildning på högskolan eller universitet. Läs mer här om olika utbildningsanordnare.

Hur håller ni ert innehåll uppdaterad?
Vi utvecklar ständigt vårt innehåll i våra utbildningar och kurser utifrån de ändringar och den feedback vi får från arbetsmarknaden, arbetsgivare och våra elever enligt vårt systematiska kvalitetsarbete. Det innebär att innehållet i respektive utbildning/kurs kan ändras löpande utifrån den feedback vi har fått.

Därför kan innehållet skiljer sig beroende på när du har påbörjat dina studier och du läser alltid den gällande kursplanen när du anmälde dig.


Under utbildningen

Finns det några fasta datum i utbildningen?
Nej! Med vårt flexibla upplägg läser du i din egen takt och kan variera ditt tempo (du behöver inte bestämma i förväg hur du ska läsa under din studieperiod). Du arbetar på och ibland kanske har du mycket tid att läsa och ibland ingen alls.

Ingen kommer att stoppa dig för att du läser ”för fort” och du kan även läsa långsamt så länge du informerar din mentor. Du har max dubbla den motsvarande tiden att läsa färdigt.

Vad innebär ett webbinarium?
Som elev deltar du i live webbinarier (online webbmöten) tillsammans med våra mentorer och andra elever. Under dessa gör du muntliga redovisningar. Det finns 2 – 8 webbinarier under våra olika utbildningar och varje webbinarium tar cirka 1 – 2 timmar (beroende på antal deltagare).

Samtliga webbinarier är obligatoriska och du behöver kunna avsätta tid för att delta i dem. De sker endast under våra ordinarie helgfria arbetstider enligt ett rullande schema och du bokar in tid till dessa själv. Vi gör inga special anpassningar utan särskild anledning t.ex. skyddad identitet eller läkarintyg.

Du kan koppla upp dig både med mobil och dator/laptop så länge du har en webbkamera.

Hur gör jag prov?
I de flesta av våra utbildningar har vi inga prov på det traditionella sättet utan du redovisar skriftligt och muntligt via datorn.

I några av våra utbildningar (främst vissa tekniska och vårdutbildningar) ingår det kortare prov på t.ex. viktig terminologi. Dessa sker enkelt i vår online lärplattform och har inga förbestämda tider utan du gör dem när det är dags enligt din kursplan.

Om du inte blir godkänd har du möjlighet att kunna komplettera uppgiften eller göra om provet.

Kan jag ta en paus?
Du kan pausa dina studier under en begränsad tid vid t.ex. föräldraledighet, semester, sjukdom m.m. Delbetalning går dock inte att pausa och fortsätter att löpa som vanligt. En eventuell paus räknas in i den maximala utbildningstiden (den förlängs ej).

Kan jag få ett studieintyg?
Ja! Om du som pågående elev behöver ett intyg till t.ex. dagis, A-kassan, arbetsgivaren osv. kan vi skapa det för dig. Följ bara instruktionerna som finns i lärplattformen.

Hur funkar plagiatkontroll hos er?
I dagens värld finns det många olika resurser att använda för att hjälpa dig lyckas med din utbildning. Det är viktigt att sammanfatta i egna ord och använda ett referat på korrekt sätt oavsett var det har sitt ursprung.

Vi använder URKUND som är ett automatiserat plagiatkontrollsystem och används i många skolar. Vi utför alltid en plagiatkontroll på samtliga uppgifter både under utbildningens gång och vid slutförd utbildning. Om en uppgift misstänks vara plagierat antingen vid inlämning eller vid ett senare tillfälle blir uppgiften och således utbildningen icke-godkänd.

Vid plagiat bedömer vi om du får göra om uppgiften. Du riskerar även att bli avstängd från utbildningen utan återbetalning av utbildningskostnaderna. Om du är osäker på vad som gäller, kontakta din mentor.


Efter utbildningen

Vad innebär era utbildningsbevis?
Cady bedriver ”diplomutbildningar”, d.v.s. vi utbildar och utfärdar diplom/certifikat och yrkesutbildningsbevis, kompetensbevis eller kursbevis (beroende på utbildning eller kurs). Inga privata utbildningsleverantörer får, enligt lag, sälja utbildning som ger betyg direkt till en slutanvändare.

Om du vill erhålla officiellt betyg på gymnasienivå efter att ha köpt en utbildning av en privat utbildningsanordnare, måste du pröva dina kunskaper mot betyg hos en kommun. Detta gäller endast för utbildningar på gymnasienivå och du hittar din närmaste prövare på nätet. Kontakta dem direkt om du har funderingar över hur en prövning görs.

Får era elever jobb efter sin utbildning?
Ja, absolut! Från den feedback vi får löpande är de flesta av våra elever nöjda med sin utbildning och har kunnat få ett arbete. Flera är även skickade direkt till oss av sin arbetsgivare för kompetensutveckling eller utbildning och får sedan en fast tjänst.

Det är bra att veta att arbetsgivare kan ha olika krav för att kunna få ett arbete hos dem och att dessa kan även variera beroende på var du bor. Om du är nyfiken på vilka krav som arbetsgivarna i ditt område har kolla gärna direkt med dem som du är intresserad av att jobb hos.

Kan jag få ett arbete efter min utbildning?
Självklart! Du blir färdigutbildad till ditt valda yrke när du slutför en yrkesutbildning hos oss. Våra kurser ger kompetenshöjning.

Eftersom det finns olika vägar till olika yrken är det viktigt att veta att ha läst en utbildning garanterar inte att du får ett arbete oavsett vilken typ av utbildare du har läst hos (varken hos oss eller annan utbildare). Det är alltid arbetsgivaren som sätter sina specifika krav för utbildningsbakgrund, arbetslivserfarenheter, personligheter m.m. och bestämmer vem som ska få tjänsten hos dem.

Det är inte bara utbildningen en arbetsgivare tittar på vid rekryteringen utan också personligheten, erfarenheten samt hur väl du passar ihop med de andra på arbetsplatsen. Ibland vill de ha någon som är nyrekryterad och framåt och ibland dess motsats.

Arbetsgivaren måste också följa vad som är det lagstadgat d.v.s. den som är enligt annonsens krav är bäst lämpad för tjänsten ska erbjudas den. Ibland har de önskemål om manliga/kvinnliga sökanden för att få en mer blandad personalgrupp.

Det är även beroende på vilka personalbehov och lediga tjänster en arbetsgivare har vid jobbsökningstillfället.

Om du är fundersam över vad olika arbetsgivare i ditt område har för krav får du kontakta dem i ditt område direkt innan du anmäler dig.