En kvart med Cady: möt Sofia

En kvart med Cady: möt Sofia

Välkommen till vår nya bloggserie ”En kvart med Cady”! Under dessa blogginlägg kommer ni att lära känna vi som arbetar på Cady Training Academy. Du kommer att få en inblick i vad det innebär att vara en del av Cady-teamet och hur vi hjälper våra elever på vägen mot sitt drömyrke.

En kvart med Cady – möt Sofia, yrkeslärare och utbildningsutvecklare

Idag har vi pratat med en av våra pedagoger, Sofia, som är yrkeslärare och utbildningsutvecklare. Hon har hand om utbildningar och kurser inom social omsorg, terapi och rådgivning samt media och kommunikation.

Med sitt ursprung i Malmö flyttade Sofia sig till Göteborg för att läsa till ämneslärare på Göteborgs Universitet. Under sin studietid arbetade hon inom serviceyrket på en bowlinghall. Där träffade hon många olika människor dagligen allt ifrån barn till vuxna.

”Det roligaste med att jobba på bowlinghallen var att kunna hjälpa folk, boka rätt och ge de en så bra upplevelse som möjligt. Och gratis kaffe!”

Och denna attityd har följt med henne även i sitt arbete som yrkeslärare hos Cady. Hon har ett brinnande intresse för att alla personer, elever och andra, ska kunna känna sig kompetenta.

”Elevernas aha-upplevelse är något av det bästa!”

Brinnande intresse i det estetiska

Men det finns mycket mer under ytan hos denna sociala lärare. En sak som Sofia verkligen kan ”nörda ner sig i” är sociolingvistik, alltså hur språket påverkas och utvecklas utifrån sociala och kulturella faktorer i ens omgivning och status i samhället. Hennes brinnande passion för språk har även lett henne till olika former av skönlitterärt skrivande. Hon har även framfört ”Poetry Slam/spoken word” i sin ungdom! Hon har även en liten udda hobby med att samla på gamla och fina skrivmaskiner.

Sofia brinner också för allt inom bild och form. Hon gillar att måla porträtt och abstrakta motiv i akvarellpennor och oljepastell. Detta intresse använder hon både i sin roll som yrkeslärare i vår medieutbildning till journalist där hon hjälper sina elever att släppa loss kreativiteten och även i sitt arbete inom den tekniska utvecklingen hon gör som utbildningsutvecklare.

Hennes roller på Cady

Sofia har varit en del av teamet på Cady sedan 2018. Under tiden har hon fått mycket bra användning för hennes utbildning och intressen. Men varför valde hon att börja just hos oss på Cady?

”Jag var inte intresserad av den traditionella skolan. Jag ville utveckla något nytt där jag kan vara kreativ och lägga extra fokus på elevkontakten och att hjälpa människor.”

Att vara yrkeslärare

I hennes roll som yrkeslärare blir hon det stödet och den hjälpen som eleverna behöver för att komma framåt i sina utbildningar. Hon gillar verkligen att peppa hennes elever, ge feedback och konstruktiv kritik på deras inlämningar samt hjälpa dem med hur de kan lägga upp sina studier.

Hon anser att det är väldigt viktigt att vara lyhörd för elevernas önskemål och förslag då det är utifrån deras och även arbetsgivarnas feedback att hon enligt vårt systematiska kvalitetsarbete kan se till att innehållet håller sig uppdaterade utifrån ändringar ute på arbetsmarknaden.

”Jag gillar att utforma och uppdatera delkurser. De är levande och ändras kontinuerligt utifrån feedback som jag får av elever och arbetsgivare. Vilket är kanske lite annorlunda från många traditionella skolor. Jag tycker att en utbildning ska vara anpassade till eleverna och så många lärstilar som möjligt.”

Då hon nu har arbetet i flera år känner hon att den största utmaningen är att verkligen se alla elever. Eftersom eleverna lägger upp sina studier själv och undervisningen sker på distans så kan de elever som inte vågar ta kontakt när de behöver hjälp halka i sina studier.

”Men vi är här för att hjälpa och vill hjälpa alla. Inte bara de som hörs mest utan alla ska våga kontakta oss om de behöver hjälp med sina studier.”

Arbetet som utbildningsutvecklare

Sofia har även en annan viktig roll hos Cady som utbildningsutvecklare. I denna roll jobbar hon mer hands-on med att knyta an den kreativa ådran. Hon jobbar med utformandet av de digitala undervisningssituationerna i lärplattformen och hur vi kan simulera ett riktigt klassrum så mycket som möjligt genom digitala medier.

”Man måste “think outside the box”. Se datorn och plattformen som en stor tillgång istället för ett hinder för lärandet.”

Hennes intresse för teknik finns även i hennes privatliv då hon tycker om att leta i olika digitala historiska arkiv om allt från statistik till släktforskning. Hon har alltid tyckt det var oerhört intressant att hitta sätt att använda moderna digitala alternativa sökmotorer för att få en ny syn på samhällsutvecklingen och historiska livsöden. Om hon skulle jobba som något annat så skulle hon vilja testa på att arbeta som arkivpedagog på riksarkivet för att hjälpa privatpersoner och skolklasser att använda sig av arkivets material.

I sin roll som utbildningsutvecklare är Sofia även ett viktigt stöd till sina kollegor i deras utvecklingsarbete. Hon hjälper till med utformning av uppgifter för våra olika utbildningar, omvärldsbevakning eller om de behöver bolla tankar eller idéer för innehållet.

Hon har även ofta hand om olika inspelningar så när du är elev hos oss kommer du säkerligen att höra denna glada skånings röst i dina instruktionsvideos.

I sina roller är Sofia en stor tillgång till både eleverna och sina kollegor. Hon har många erfarenheter och kompetenser som kommer till stor nytta och bidrar till hennes dagliga arbete.

”Att kunna använda min erfarenhet från psykiatrin och socialt arbete för att förändra samhället är nog det bästa med min roll.”

Framtida vision

Och hur ser Sofia på framtiden hos Cady?

”Jag har sett utvecklingspotential sedan dag 1. Att Cady ska bli ett hushållsnamn som folk känner igen och har förtroende för. Att vi ska vara ännu mer i framkanten om hur man kan bedriva distans- och deldistansutbildningar. Jag ser fram emot att se hur vi kan ta oss till nästa nivå.”

Hon ser massor av nya möjligheter och i takten med att teknik utvecklas ska även formen på distansstudier utvecklas. Kanske att man får träffa elever oftare digitalt eller i de bästa av världar att Cady blir franchise och finnas överallt så att flera ska kunna utvecklas. Vi ser framemot att fortsätta vår roliga utveckling tillsammans med Sofia!

Utbildningar och kurser

Vill du läsa mer om några av de distansutbildningarna och kurser som Sofia har hand om? Kika här!

Distansutbildningar inom social omsorg

Kompetenskurser inom social omsorg

Distansutbildningar inom beteendevetskap

Distansutbildning till journalist

Håll utkik efter flera blogginlägg i serien ”En kvart med Cady” där du får träffa andra kollegor som arbetar med Sofia på Cady Training Academy.