Fastighetstekniker


UTBILDNINGSFAKTA
Typ 
Yrkesutbildning
Utbildningssätt 
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå 
Eftergymnasial
Startdatum 
Börja när du vill
Motsvarande tid 
1½ år
Flexibel lästakt 
Snittid 9 mån (max 2 år, ingen minimitid)
Praktik 
8 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur 
Ingår
Utbildningsbevis 
Diplom och yrkesutbildningsbevis
Recensioner 
Pris 
22 400 kr inkl. moms
 
(18 247 kr ex. moms)

Att jobba som fastighetstekniker

Vad gör en fastighetstekniker?

Som fastighetstekniker är du en specialist med ansvar för drift och underhåll av fastighetens tekniska system. De fastigheter som byggs idag i Sverige är mer teknikutvecklade än t.ex. för 20 år sedan och tekniken utvecklas ständigt. Det innebär dessutom att du behöver vara intresserad av att arbeta med datorer och gillar tekniska arbetsuppgifter.

Att arbeta som fastighetstekniker innebär ett stort ansvar för skötseln av de olika system som finns i fastigheten. I ditt dagliga arbete ser du till att dessa system fungerar som fastighetsägaren vill och utifrån hyresgästens förväntningar. Du behöver även vara social då du har kontakt med hyresgästerna och entreprenörer som en representant av fastighetsägaren.

Arbetsprognos

Det finn mycket goda möjligheter att kunna få ett arbete inom yrket eftersom det byggs väldigt mycket i Sverige samt det finns stora pensionsavgångarna. Fastighetsbranschen har därmed nu och i framtiden ett stort behov av utbildade och kompetenta personal.

Vanliga arbetsplatser

  • Privata aktörer inom fastighet
  • Större statligt ägda fastighetsbolag

Bra att veta

Ramirent loggaSedan är det även viktigt att följa gällande lagar, reglar och krav inom byggbranschen. Ramirent erbjuder flera säkerhetsutbildningar som vi därför rekommenderar i samband med vår utbildning som även gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Dessa ingår ej i vår utbildning utan tillkommer utöver denna och därmed får du kontakta Ramirent direkt för bokning.


Om utbildningen

Vår distansutbildning till fastighetstekniker ger dig möjligheter

9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.

Utbildningsledarna

Cadys team av kunniga och utbildade yrkeslärare har gedigna erfarenheter från transportbranschen, administration, service och fastighet.

Kursplan

  • Service och kundbemötande

    Att hantera positiva och negativa reaktioner i kontakter med hyresgäster och kunder samt betydelsen av god produkt- och tjänstkännedom inom olika typer av servicesituationer.

  • Fastighetsförvaltning

    Kunskap inom begreppen värmeöverföring, luftväxling, rumstemperatur, luftfuktighet, kondens, kallras, operativ temperatur och vistelsezon i samband med bra inomhusklimat samt olika drift- och arbetsformer, underhållsplaner och innebörden av ID-06.

  • Arbetsmiljö

    Kunskap inom den fysiska och psykosociala arbetsmiljön samt arbetsroller, ansvarsfördelning och konsekvenser av felaktig arbetsfördelning.

  • Systemuppbyggnad vatten och avlopp

    Läran om uppbyggnad av den kommunala tappvattenanläggningen kontra den enskilde dricksvattenanläggningen; allmänna och enskilda avloppssystem och självfallssystem; tappvattensystemets uppbyggnad samt säkerhetsutrustning och övrig armatur inom sammanhanget.

  • Maskiner, verktyg och material

    Kunskap om olika verktyg och maskiner inklusive användningsområden och säkerhetsaspekter vid användning; relevanta lagar och regler rörande säkerhet kring användning av olika maskiner och verktyg.

  • Systemuppbyggnad värme och kyla

    Kunskap om olika värmesystem för värmealstring i en fastighet inklusive funktionen av en fjärrvärmeanläggning från tillverkning till distribution och fram till fördelning ut i fastigheten; funktionen av värmepannor, värmepumpar, solvärme och fjärrvärmeanläggningar samt relevanta lagar och regler inom sammanhanget.

  • Systemuppbyggnad ventilation

    Innebörden och betydelsen av allmän ventilation; vanliga luftföroreningar; ventilations principer; luftbehandling och olika komponenters funktion; funktion av luftvärmare och luftkylare samt relevanta lagar och regler inom sammanhanget.

  • Styr- och reglerteknik

    Kunskap i de relevanta lagar och regler gällande styr- och reglerteknik; funktion av styrning av VKA, KMK, shuntgrupper och kylbafflar; mätosäkerhet/rätt värde, kalibrering, egenskaper hos mätdon och olika produkter avsedda för olika typer av mätningar; reglering av F- och FT-systemen, temperaturreglering, frysskydd, varvtalsreglering och brand samt kunskap i batteriåtervinning, plattväxlare, kortströmsväxlare och roterande värmeväxlare.

  • Elkraftteknik och elsystem

    Att arbeta med elkraftteknik på olika plan i olika fastigheter samt relevanta lagar och andra bestämmelser för elarbeten inom fastigheter.

  • Fastighetsservice VVS och byggnader

    Att felsöka el-, vatten- och ventilationssystem; relevanta lagar och andra bestämmelser inom sammanhanget; byggnaders olika fasadtyper, uppbyggnad, beståndsdelar och skötsel samt kunskap inom begreppet luftspalt.

  • Entreprenörskap

    Att tänka som en entreprenör och företagets villkor.

  • Ritningsförståelse

    Kunskap om olika ritningstyper inklusive vad varje respektive ritning ska åskådliggöra samt relevanta lagar och regler gällande olika ritningstyper.

  • Fastighetsautomation

    Innebörden av systemet SCADA gällande förkortning, funktion och uppgifter inklusive olika undergrupper av styrsystem; en web-ports fördelar framför andra system inom fastighetsautomation samt relevanta lagar och regler inom sammanhanget.

  • Energieffektivisering och hållbarhet

    Kunskap i olika energikällors för- och nackdelar; energieffektivisering av isolering, belysning, värme och vatten; innehåll i och funktion av en energideklaration samt relevanta lagar och andra bestämmelser för energieffektivisering.

  • Praktik

    Minst 8 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.

  • Slutarbete

    Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.

Praktik

Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 8 veckor uppdelad i 3 olika perioder:

  • Första period, 2 veckor – Introduktion till arbetsplatsen/yrket
  • Andra period, minst 4 veckor – Handledarlett utförande av arbetsuppgifter enligt utbildningsmålen
  • Tredje period, 2 veckor – Självständigt utförande av arbetsuppgifter enligt utbildningsmålen

Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.

Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss. Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.

Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.

Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.

Utbildningsmål

Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som fastighetstekniker:

  • Ansvara för drift och underhåll av fastighetens olika tekniska och digitala system.
  • Arbeta serviceinriktat och fungera som länken mellan fastighetsägare och hyresgäst eller entreprenör/leverantör.

Antagningskrav

Lägst godkänt betyg i:

  • Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
  • Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
  • Matematik B / Matematik 2a eller motsvarande

Andra krav:

  • Krav på praktisk ellära. Innan du kan anmäla dig måste du ha läst praktisk ellära. Om du saknar praktisk ellära erbjuder vi den som en preparandkurs. Läs mer här.

Uppfyller du inte kraven eller är du osäker på om du kan läsa denna utbildning? Läs om hur du kan ansöka om en bedömning här.

Delbetalning

Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.

Denna utbildning är ej CSN berättigad.


Snabbfakta

  • Helt på distans utan några fysiska träffar.
  • Läs i din egen takt och variera även den fritt med vårt flexibla upplägg.
  • Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
  • Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
  • Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
  • Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och även elevcoachning.

Vill du veta mer?

Fyll gärna i nedan formulär.