Barn och ungdom


KURSFAKTA
Typ 
Kurs
Utbildningssätt 
Distans (inga fysiska träffar)
Startdatum 
Börja när du vill
Flexibel lästakt 
Max 4 mån, ingen minimitid
Praktik 
Nej
Kurslitteratur 
Ingår
Utbildningsbevis 
Diplom och kursbevis
Recensioner 
Pris 
6 500 kr inkl. moms
 
(5 458 kr ex. moms)

Få kompetens inom barn och ungdom

Att jobba med utsatta barn och ungdom

Om du brinner för att arbeta med barn och ungdom som har haft traumatiska upplevelser och vill därför få verktyg för att kunna hjälpa dem är denna kursen för dig.

Barn som har haft olika typer av traumatiska upplevelser hanterar det på olika sätt och således kan reagera mycket olika på det de har upplevt. Det kan handla om barn som har varit med om våld i nära relationer, sexuella övergrepp, krig eller även andra traumatiska händelser. En del av dessa barn kan bli introverta och svåra att nå fram till och även knappt kontaktbara, medan andra blir extroverta, utagerande, aggressiva och känslostarka.

För att kunna hantera och hjälpa utsatta barn med olika typer av behov att bearbeta sina upplevelser behöver du speciella samtals- och arbetsverktyg. Du får dessa verktyg efter att du har läst färdigt denna kurs.

Vanliga yrkesroller

Det finns flera olika yrken där du kan använda kompetensen som du får av denna kurs och även är efterfrågad.

Vanliga yrkesområden där du kan jobba med utsatta barn och ungdomar

 • Social omsorg yrken inom socialtjänsten
 • Pedagogiska yrken inom förskolan och skolan (kommunala/privata)
 • Vårdyrken inom olika vårdteam (kommunala/privata)

Denna kurs passar mycket bra för dig som jobbar eller vill börja jobba med barn och ungdomar i utsatta positioner. Du bör dessutom redan vara utbildad till ett relevant yrke eller har relevant arbetslivserfarenhet men det passar även dig som bara är intresserad av att få fördjupad kunskap i området.

Bra att veta

För att arbeta med minderåriga barn och ungdomar krävs det att du har ett rent belastningsregister. Arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.


Om kursen

Kursledarna

Bakom kursen står Cadys professionella team av kunniga och utbildade yrkeslärare. Deras gedigna erfarenheter är samlade från tidigare arbeten inom vård och omsorg, psykiatrisk vård samt pedagogik. De har dessutom arbetat länge med människor som har olika typer av psykiska funktionsvariationer.

Genom att ha haft närkontakt med människor i olika åldrar och sammanhang har de djupa kunskaper i hur människor funkar i olika situationer. Detta ger dem även kompetens i hur varje enskild person kan bemötas och behandlas utifrån sina unika situationer och behov.

Cadys yrkeslärare brinner för att dela med sig av sina erfarenheter så att du kan få en djupare förståelse och inlärning. De ser fram emot att ge dig stöttning och motivation mot dina utbildningsmål och yrkesdrömmar.

Kursplan

 • Barn och trauma

  Att bemöta barn och ungdomar som har upplevt trauma; riktlinjer och praktiska verktyg för att kunna dämpa eller förebygger långvariga problem hos dessa barn och ungdomar.

 • ART – en metod mot ilska

  Kunskap i den multimodala metoden ART som aggressionshantering för utagerande barn och ungdomar inklusive interpersonell färdighetsträning, ilskekontrollträning (IKT) och moraliskt resonerande.

 • Hantera känslostarka barn

  Att hantera vardagliga familjesituationer; praktiska handlingsalternativ samt lågeffektivt bemötande av barn och ungdomar vid konfliktsituationer.

 • Sexuella övergrepp mot pojkar och flickor

  Kunskap i hela spektrum från att upptäcka och anmäla till utredning, behandling och insatser inom socialrätten och vården samt teorier, olika förövargrupper och generell bakgrund inom sexualitet.

 • Slutarbete

  Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.

Kursens mål

Målet är att du efter avslutad kurs har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet med traumatiserade eller utagerande barn och ungdomar:

 • Kommunicera och samverka för att möta och bemöta barn och ungdom i utsatta situationer med specifika samtals- och arbetsredskap.
 • Planera, genomföra, dokumentera och utvärdera aktiviteter och åtgärder för dessa barn och ungdomar i syfte att stärka deras självkänsla och bearbeta trauman och aggressioner.

Antagningskrav

Denna kurs har ej krav på betyg eller andra förkunskaper för att kunna läsa den.

Är du osäker på om du kan läsa denna kurs? Läs om hur du kan ansöka om en bedömning här.

Delbetalning

Välj att delbetala din kurs! Läs mer om delbetalning här.

Denna kurs är ej CSN berättigad.


Snabbfakta

 • Helt på distans utan några fysiska träffar.
 • Läs i din egen takt och variera även den fritt med vårt flexibla upplägg.
 • Läs snabbt då det ingår ingen praktik i denna kurs.
 • Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
 • Validera delkurser som du redan har genomfört. Läs mer här.
 • Kursen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
 • Kursen är baserad på självstudier men du har tillgång till en yrkeslärare som kan hjälpa med pedagogiska frågor.

Vill du veta mer?

Fyll gärna i nedan formulär.