Att jobba som lärarassistent
Vad gör en lärarassistent?
Som lärarassistent arbetar du i skolan och hjälper läraren i sina administrativa uppgifter och även stöder elever så att de kan följa med i undervisningen. Därmed avlastar du också läraren i dennes arbete. Jobbet ger mycket till dig som brinner för att arbeta med barn och ungdomar inom förskolan och skolan samtidigt som det ställer höga krav på både kompetens och personliga egenskaper.
Det avlastande stödet för lärare
Det är framför allt ditt uppdrag som lärarassistent att hjälpa till att hitta individuella lösningar så att eleven ska kunna tillgodogöra sig kunskap. Du sitter ofta med vid skolmöten gällande särskilt stöd eller stödåtgärder och medverkar i samt dokumenterar detta arbete. Dessutom är du ett administrativt och pedagogiskt stöd för lärare och annan skolpersonal.
Ett varierande och stimulerande arbete
Arbetsuppgifterna är väldigt varierande och detta gör arbetet omväxlande och stimulerande. Det handlar framför allt om att du är den avlastande stödet för lärarens administrativa uppgifter men du kan även hjälpa till med att hantera elever som är utåtagerande. Dessutom hjälper du elever som har läs- och skrivsvårigheter och koncentrationsproblem såväl som psykosociala svårigheter och även andra typer av funktionsnedsättningar.
Dina uppgifter kan variera mellan olika skolor och är även beroende på vilket stöd som läraren eller elev en behöver både i och utanför klassrummet. Därigenom kan du vara det stödet som hjälper elever att nå sina mål i skolan och även fungera i sociala samspel.
Arbetsprognos
Det finns mycket goda möjligheter att kunna få ett arbete inom yrket då utbildade personal efterfrågas runt om i landet. Är du nyfiken på vad arbetsgivarna på din ort har för krav för att kunna få ett arbete fråga gärna dem innan du anmäler dig.
Vanliga arbetsplatser
- På grundskolan (kommunal/privat)
- På gymnasium (kommunala/privata)
Bra att veta
För att arbeta med minderåriga barn och ungdomar krävs det att du har ett rent belastningsregister. Praktik- eller arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.
Om utbildningen
Vår distansutbildning till lärarassistent ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Kursplan
-
Etnicitet och kulturmöten
-
Grundläggande vård och omsorg
-
Hälsopedagogik
Människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och olika hälsoeffekter ur ett miljö-, historiskt och internationellt perspektiv samt ur sociala och kulturella aspekter både på individ, grupp och samhällsnivå.
-
Kommunikation
Människors interaktion och kommunikation samt pedagogiskt ledarskap.
-
Lärande och utveckling
-
Människors miljöer
-
Pedagogiska teorier och praktiker
-
Pedagogiskt ledarskap
Pedagogiskt ledarskap i olika typer av aktiviteter och verksamheter; människors lärande, liv och växande och olika villkor för det; samt ledarskap inom sociala och pedagogiska sammanhang.
-
Specialpedagogik 1
-
Barns lärande och växande
-
Pedagogiskt arbete
-
Didaktik (nivå 5)
-
Socialpedagogik, integration och inklusion
-
Praktik
8 veckor (du hittar din egen praktikplats).
-
Slutarbete
Praktik
Du hittar din praktikplats själv och den kan vara din arbetsplats om du kan utföra arbetsuppgifter relevanta till utbildningen.
Du kan validera praktiken innan påbörjade utbildning eller efteråt om du har relevant arbetslivserfarenhet. Ansök här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som lärarassistent:
- Planera, genomföra, dokumentera och utvärdera administrativa och andra åtgärder för att stödja och stimulera barn och ungdomar i skolarbetet.
- Diskutera kulturmöten, sociala och pedagogiska processer på individ-, grupp- och samhällsnivå.
Antagningskrav
Du ska ha:
- Fyllt 18 år (eller ha vårdnadshavares samtycke)
- Goda kunskaper i svenska
- God självkännedom samt ett lugnt förhållningssätt
- Dator- och internetåtkomst
- God datorvana och kan hantera filer i Word, Excel, Powerpoint samt PDF
Vill du läsa men saknar något av kraven? Ansök om en bedömning här.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Snabbfakta
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Ansök här.
- Utbildningen vänder sig till både privatpersoner och företag/organisationer.
- Välja att dela upp betalningen (dock ej CSN-berättigad).
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.