Neonatalvård


KURSFAKTA
Typ 
Kurs
Utbildningssätt 
Distans
Nivå 
Eftergymnasial
Startdatum 
Börja när du vill
Motsvarande tid 
6 mån
Flexibel lästakt 
Snittid 3 mån (max 8 mån, ingen minimitid)
Praktik 
4 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur 
Ingår
Utbildningsbevis 
Kompetensbevis
Pris 
8 800 kr inkl. moms
 
(7 040 kr ex. moms)

Få kompetens inom neonatalvård

Är du utbildad undersköterska och vill få specialiserade kunskap inom neonatalvård? Då är denna kurs för dig!

Att jobba inom neonatalvård

Med kompetens inom neonatalvård kan du arbeta på sjukhusavdelningar, vårdhem och vårdcentraler som riktar sig till vård av nyfödda barn. Grunden i arbetet är således omvårdnad av barn som är för tidigt födda, svårsjuka eller behöver hjälp och stöd av andra anledningar.

Dina främsta arbetsuppgifter är att ge god vård tillsammans med andra i vårdteamet och även hjälpa bibehålla den viktiga närkontakten mellan det nyfödda barnet och mamman. Dessutom hjälper du familjen att vara delaktig och lära sig att ta hand om den nya familjemedlem. I dina dagliga sysslor ingår varierande uppgifter som inkluderar även observation och kontrollering av vitalparametrar samt stöd vid amning.

I denna kurs får du specialiserad kunskap för att kunna arbeta inom neonatalvården.

Vanliga arbetsplatser

Kompetensen som du får av denna kurs kan användas inom olika delar av vården där du har hand om nyfödda barn och är även mycket efterfrågad och eftertraktad.

Vanliga arbetsplatser där du kan jobba med neonatalvård

 • Sjukhusavdelningar t.ex. neonatal (privat/kommunalt)
 • Barnvårdcentraler

Denna kurs passar mycket bra för dig som jobbar eller vill börja jobba inom neonatalvården. Du ska dessutom redan vara utbildad till undersköterska och även arbetslivserfarenhet inom vården är en fördel.


Om kursen

Kursledarna

Bakom kursen står Cadys professionella team av kunniga och utbildade yrkeslärare. Deras gedigna erfarenheter är samlade från tidigare arbeten inom vård och omsorg med särskilt inriktning mot akutsjukvård för både barn och vuxna.

Genom att ha arbetat på olika avdelningar i olika sjukhus och vårdenheter där de har omhändertagit en stor variation av patientfall har de djupa kunskaper i vård av människor. Detta inkluderar barn med olika typer av transplantationer, fysiska och neurologiska sjukdomar och även patienter inom akutsjukvården med olika typer av traumaskador.

Cadys yrkeslärare brinner för att dela med sig av sina erfarenheter så att du kan få en djupare förståelse och inlärning. De ser fram emot att ge dig stöttning och motivation mot dina utbildningsmål och yrkesdrömmar.

Kursplan

 • Räddningsmedicin

  Kunskap inom medicinskt omhändertagande; räddningstjänstens och den prehospitala vårdens organisation; reaktioner vid akuta skador; första hjälpen vid olycksfall samt akut insjuknad.

 • Neonatalvård

  Fosterstadiet – tillväxt och utveckling; fostermedicin; planering och hantering av hotande förtidsbörd; omställning vid födsel; det asfyktiska barnet, det för tidigt födda barnet och det fullgångna barnet; tillväxthämning; flerbörd samt amning, amning av prematura barn och amning av sjuka, nyfödda barn.

  Hypo- och hyperglykemi; endokrinologi; lungsjukdomar; plötslig spädbarnsdöd; cirkulationsproblem; kardiologi; hematologi; vätskebalans och temperaturhållning; njurar och urinvägar; hjärnans utveckling; neurologiska problem samt missbruk under graviditet och neonatal abstinens.

  Infektionsförsvar; bakteriella infektioner; sjukdomar som kan drabba det neonatala barnet; kirurgi; ortopedi; ögonproblem; hörselscreening genetik och missbildningar samt kliniska rutiner och procedurer.

  Familjen och neonatalvård; smärta och smärtbehandling; etik inom neonatalvård; läkemedel till nyfödda samt kvalitet och patientsäkerhet.

 • Praktik

  Minst 4 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.

Praktik

Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 4 veckor. Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.

Upplägget är flexibelt och kan anpassas efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.

Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.

Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.

Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.

Kursens mål

Målet är att du efter avslutad kurs har tillägnat dig specialiserade kunskaper så att du med säkerhet kan hantera arbetet inom neonatalvården.

Antagningskrav

Krav för att kunna läsa denna kurs:

 • Färdigutbildad undersköterska

Uppfyller du inte kravet eller är du osäker på om du kan läsa denna kurs? Läs om hur du kan ansöka om en bedömning här.

Delbetalning

Välj att delbetala din kurs! Läs mer om delbetalning här.

Denna kurs är ej CSN berättigad.


Snabbfakta

 • Helt på distans utan några fysiska träffar.
 • Läs i din egen takt och variera även den fritt med vårt flexibla upplägg.
 • Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
 • Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
 • Kursen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
 • Kursen är baserad på självstudier men du har tillgång till en yrkeslärare som kan hjälpa med pedagogiska frågor.

Vill du veta mer?

Fyll gärna i nedan formulär.