Optikerassistent


UTBILDNINGSFAKTA
Typ 
Yrkesutbildning
Utbildningssätt 
Distans (inga fysiska träffar)
Nivå 
Eftergymnasial
Startdatum 
Börja när du vill
Motsvarande tid 
1 år
Flexibel lästakt 
Snittid 6 mån (max 1½ år, ingen minimitid)
Praktik 
11 veckor, flexibelt upplägg
Kurslitteratur 
Ingår
Utbildningsbevis 
Diplom och yrkesutbildningsbevis
 
Pris 
16 900 kr inkl. moms
 
(14 151 kr ex. moms)

Att jobba som optikerassistent

Vad gör en optikerassistent?

Som optikerassistent arbetar du i optikbutik med varierande arbetsuppgifter såsom optikteknisk service, rådgivning och kundservice. Du utför mindre justeringar och reparationer samt även vissa förundersökningar såsom ögonbottenfotograferingar och ögontrycksmätningar.

Under din arbetsdag möter du framför allt kunderna i en säljande butiksatmosfär som optikerns ansikte utåt. Dina dagliga arbetsuppgifter utgår ifrån att ge god personlig kundservice.

Att vara modemedveten är viktigt som optikerassistent

Att välja bågar till glasögon är för många ett stort val som de kommer att leva med några år framöver. I din roll vägleder du även kunderna i deras val av bågar med att ge tips och råd. Då bågar ses oftast som en viktig modeaccessoar är det därför viktigt att även vara modemedveten när du jobbar som optikassistent.

Utformad i samråd med Optikbranschen

Vår utbildning är utformad i samråd med Optikbranschen (optikerns branschråd) och deras specifika önskemål och krav. Vi har även samarbete med optiker bl.a. Optikkällaren.

Under utbildningen lär du dig att hantera verktyg och instrument som används för att justera bågar, utföra enklare reparationer, försäljning och kundservice som är specifik till optikbranschen.

Arbetsprognos

Optikbranschen är i en stor expansionsfas och efterfrågan på optikerassistenter med ett genuint kund- och serviceintresse samt goda grundkunskaper inom optik är mycket stor. Framtidsutsikterna är mycket god då det är stora brister på optiker och även utbildade optikassistenter.

Vanliga arbetsplatser

 • Hos optikern
 • I optikbutik som säljare

Om utbildningen

Vår distansutbildning till optikerassistent ger dig möjligheter

9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.

Utbildningsledarna

Bakom utbildningen står Cadys professionella team av kunniga och utbildade yrkeslärare. Deras gedigna erfarenheter är samlade från tidigare arbeten inom business management, administration och service.

Genom deras gedigna kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.

Cadys yrkeslärare brinner för att dela med sig av sina erfarenheter så att du kan få en djupare förståelse och inlärning. De ser fram emot att ge dig stöttning och motivation mot dina utbildningsmål och yrkesdrömmar.

Kursplan

 • Branschspecifik försäljning och rådgivning

  Kundkommunikation och kundvård; att få trogna kunder; olika kundtyper samt reklamationshantering och uppföljning.

 • Optik och produktkunskap

  Faciologi och bågval; glasögonmode och design; grundläggande optik samt grunderna i beställning av glasögon.

 • Kontaktlinsteknik

  Hygien och patientsäkerhet inklusive journalföring och dokumentation; kontaktlinstyper inklusive design, material och skötselprodukter samt hantering av diagnostiska kontaktlinser.

 • Ögats anatomi

  Ögats grundläggande anatomi och funktion samt olika typer av ögonsjukdomar.

 • Optikteknik

  Optikverkstadens instrument och verktyg samt säkerhetsåtgärder vid arbete i optikverkstaden.

 • Synprövning för körkortstillstånd, grupp 1

  Teoretisk kunskap inom synkrav samt hälsodeklarationen för behörigheter i grupp 1.*

 • Praktik

  Minst 11 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.

 • Slutarbete

  Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.

Samarbete med Eyeknow och vår utbildning till optikerassistent

*V.v. notera att vår utbildning inte ger behörighet att godkänna synkontroll till Transportstyrelsen.

Eyeknow logga

Genom vår samarbetspartner Eyeknow kan du köpa kursen ”Synprövning avseende körkortstillstånd för grupp 1” för att få denna behörighet.

Kursen hålls av Eyeknow och är på deldistans med 2 online webbinarier och 1 fysisk träff som sker i Stockholmsområdet. Kurskostnaden samt utbildningstillfällen kan du se på Eyeknows hemsida (ingår ej i Cadys utbildningskostnad). För bokning, betalning och mer information kontakta gärna Eyeknow direkt.

Genom vår samarbetspartner Eyeknow kan du välja att läsa en kurs i ”Synprövning avseende körkortstillstånd för grupp 1” för att få denna behörighet.

Praktik

Praktik ingår och är vanligtvis heltid i 11 veckor. Längre praktiktid kan förekomma vid behov för att du ska kunna uppfylla praktik- och utbildningsmålen.

Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.

Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.

Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.

Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.

Utbildningsmål

Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som optikerassistent:

 • Arbeta med branschrelaterad försäljning, rådgivning och service.
 • Sätta kunden i fokus med professionellt bemötande och branschspecifik kunskap.

Antagningskrav

Lägst godkänt betyg i:

 • Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
 • Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
 • Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande

Uppfyller du inte kraven eller är du osäker på om du kan läsa denna utbildning? Läs om hur du kan ansöka om en bedömning här.

Delbetalning

Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.

Denna utbildning är ej CSN berättigad.


Snabbfakta

 • Helt på distans utan några fysiska träffar.
 • Läs i din egen takt och variera även den fritt med vårt flexibla upplägg.
 • Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
 • Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
 • Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
 • Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och även elevcoachning.

Vill du veta mer?

Fyll gärna i nedan formulär.