Sofie R.

Läste två utbildningar och fick fast jobb direkt!


Sofie R.

Sofie Rosengren gillar att lära sig nya saker så det är kanske inte så konstigt att hon har läst inte mindre än två utbildningar hos oss på Cady. Något som snabbt har lönat sig. Efter sina studier till administratör och till vårdadministratör / medicinsk sekreterare har Sofie nu ett fast jobb. Dessutom gjorde distansstudierna att hon kunde anpassa sin studietid till sitt liv utan att behöva göra några större uppoffringar.

Hungern efter nya kunskaper och möjligheter ledde till tillsvidareanställning

Tanken på att börja studera dök upp hos Sofie – en 31-årig trebarnsmamma som bor i Arkelstorp utanför Kristianstad – när hon var föräldraledig med dottern. Efter att ha jobbat som elevassistent kände hon att det var dags att gå vidare och söka sig till något annat. När hon började jobba timmar med administration inom vården såg hon nya möjligheter. Hon erbjöds bland annat att börja skriva diktat (en form av dokumentation som läkaren talar in på en ljudfil efter ett patientbesök och som läkarsekreteraren sedan skriver ut så att det blir korrekt).

”När jag fick erbjudandet om att börja skriva diktat gick jag utbildningen och kunde ha mitt jobb som praktik under tiden. Det passade mig perfekt.”

Att Sofie har läst två utbildningar hos Cady förklarar hon så här:

”Jag började med att läsa till administratör och kände då inte till att det även fanns en utbildning till vårdadministratör, en kurs som passar mig perfekt eftersom jag nu jobbar på en vårdcentral. Båda utbildningarna har varit väldigt intressanta, de har gett mig en bredd, och jag har stor nytta av dem båda i mitt arbete.”

Sofie blev klar med sin administratörsutbildning i januari 2020 och den till vårdadministratör / medicinsk sekreterare några månader senare, i april. I juni börjar hon en tillsvidareanställning som vårdadministratör på en vårdcentral. Ett jobb som hon har fått tack vare sin utbildning.

Flexibiliteten ledde till rätt studieval

När Sofie bestämt sig för att studera vidare dammsög hon internet efter olika alternativ. Att hon valde just Cady berodde på att distansstudierna passade hennes liv perfekt.

”Jag letade noggrant online efter ett studiealternativ som passade mig. Jag ville börja direkt och inte behöva vänta på antagning eller kursstart. Dessutom gillar jag att ha koll och att kunna styra mitt studieupplägg själv och allt det passade in på Cadys distanskurser. När min mamma, som har jobbat länge som medicinsk sekreterare, tittade på kursplanen och sa att den såg jättebra ut så föll allt på plats. Jag kunde börja direkt, studera medan jag var mammaledig och behövde därmed inte vara ifrån min dotter. Allt det här underlättade på så många plan, så jag kände bara att nu kör vi!”

För Sofie har friheten att själv kunna lägga upp studierna varit perfekt.

”Jag lade upp en studieplan utifrån mina möjligheter och när jag ville vara färdig. Sen har jag pluggat någon timme då och då när min dotter har sovit samt på kvällar och helger när barnens pappa är hemma.”

När du går en utbildning hos Cady har du tillgång till lärplattformen dygnet runt så att du kan läsa när det själv passar dig. Dessutom har du stöd av en mentor som hjälper dig genom utbildningen. Den här kombinationen av frihet och stöd är någonting som Sofie verkligen har uppskattat.

”Mentorerna för båda utbildningar har varit jättebra. Skriver jag frågor till dem får jag i regel svar inom några timmar och är det akut går det alltid att ringa. Allting med kursen har fungerat jättebra. Man kan börja när man vill och kan styra studierna helt efter sina egna förutsättningar. Det enda man behöver anpassa sig efter är redovisningar och webbinarium. För mig har det varit perfekt att jag kunnat lägga upp studierna som jag själv ville, och jag fick allt studiematerial jag behövde.”

En bransch där utbildning leder till jobb

När du läser till vårdadministratör kan du jobba som medicinsk sekreterare, läkarsekreterare, vårdadministrativ sekreterare m.m. Arbetsuppgifterna går ut på dokumenthantering, ekonomi, statistik och andra administrativa uppgifter inom vården. Ett yrke som inte bara kräver administrativa kunskaper utan även kunskap inom medicinsk dokumentation, relevanta lagar samt kunskap om anatomi och sjukdomslära. I dag saknas det kompetenta medicinska sekreterare/vårdadministratörer och har du en avslutad utbildning finns det mycket goda jobbmöjligheter inom yrket. Något som Sofie är ett bevis på.

”Mitt jobb på vårdcentralen innebär att jag till exempel får skriva diktat, journaler, brev och anteckningar. Men jag hjälper även till i receptionen med att ta emot patienter och att sköta telefonhantering, receptförnyelser och svara på frågor.  Det fasta jobbet kommer att vara mycket administration och reception, men även ekonomi och administrativa arbetsuppgifter. Det krävs utbildning för att få jobba med de här arbetsuppgifterna, eller för att ens kunna söka till dem. Att ha den här utbildningen i ryggen har öppnat många dörrar. Det är samma sak med utbildningen till administratör; det är inte så många verksamma i branschen som faktiskt har en utbildning, så arbetsgivarna blir väldigt lockade om man har studerat till yrket. Dessutom visar det att man verkligen är intresserad av att jobba som det om man har utbildat sig.”

Sofie är väldigt tacksam över vad hennes studier har lett till.

”Det är härligt med tryggheten att ha en fast tjänst. Nu kan jag även utvecklas och söka fler ansvarsområden i framtiden.”

Sofies tips till dig som funderar på att läsa på distans

Enligt Sofie innebär det egna upplägget med distansstudier mycket möjligheter om man har disciplin. Hon påpekar också att kraven är lika höga även om man själv styr sina studier.

”Det är ett enkelt och grundligt upplägg som ändå ställer krav på studenterna. Det är inte lättare studier på något sätt – det är fortfarande prov och krav på att man anstränger sig – men det är lättare att lägga upp studierna och anpassa dem så att de passar ens förutsättningar. Du behöver inte befinna dig på en viss plats och eftersom du kan jobba samtidigt slipper du ta studielån. Att plugga heltid i ett år innebär antingen lån eller att stå utan inkomst. Räknar du in det, plus att allt kursmaterial ingår, så blir det inte dyrt alls i slutänden.”

Sofie menar också att disciplinen kommer på köpet eftersom det är en utbildning man investerar i.

”Köper man en utbildning så vill man ju faktiskt göra den och få ut så mycket som möjligt av den. Då ser man till att ta tag i det.”

Sofie är ett bevis på hur snabbt dörrarna öppnas när man gör det.

Om utbildningarna

Utbildningen till medicinsk sekreterare/vårdadministratör sker helt på distans och innehållet motsvarar en 2-årig yrkesutbildning. Du påverkar själv din studietid och läser i din takt.

Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som medicinsk sekreterare/vårdadministratör:

 • Medicinsk kunskap och kunskap om dokumentation inom vårdsektorn
 • Hälso- och sjukvårdens lagstiftning, organisation och ekonomi

I utbildningen ingår:

 • Etik
 • Psykologi
 • Psykiatri
 • Specialpedagogik
 • Kommunikation och arbetspsykologi
 • Anatomi, fysiologi och sjukdomslära
 • Medicinsk dokumentation, terminologi och diagnoskodning
 • IT som administrativt redskap
 • Ekonomi och statistik
 • Arbetsmiljö
 • Hälso- och sjukvårdens lagstiftning och organisation
 • Engelska, medicinsk inriktning
 • Praktik i 6 – 8 veckor (du ansvarar själv för att hitta en praktikplats)
 • Slutarbete

Läs mer om Cadys utbildning till medicinsk sekreterare/vårdadministratör här!

Utbildningen till administratör sker också helt på distans och motsvarar även den en 2-årig yrkesutbildning. Du påverkar själv din studietid och läser i din takt.

Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som administratör:

 • Arbeta med administrativa, ekonomiska och konferensuppgifter i nationell såväl som internationell miljö med hänsyn till kulturens betydelse för företagande.
 • Arbeta på ett ergonomiskt, miljömedvetet och personalrättsligt korrekt sätt enligt existerande lagar.

I utbildningen ingår:

 • Kommunikation
 • Affärskommunikation
 • Administration 1 och 2
 • Personaladministration
 • Receptions- och konferensservice
 • Service
 • Affärsutveckling och ledarskap
 • Entreprenörskap och företagande
 • Inköp
 • Marknadsföring
 • Företagsekonomi
 • Praktik i 6 – 8 veckor (du ansvarar själv för att hitta en praktikplats).
 • Slutarbete

Läs mer om Cadys administratörutbildning här!

Du kan validera delkurser och/eller praktiken om du tidigare har läst en delkurs som ingår i kursplanen eller om du har relevanta arbetslivserfarenheter. Validering av delkurser gör du innan du anmäler dig. Validering av praktiken kan göras innan eller efter påbörjad utbildning.


Liknande utbildningar