Eva bytt karriär till undersköterska på sina villkor

Eva bytt karriär till undersköterska på sina villkor

Eva N.

Efter att ha jobbat på kontor i princip hela sitt yrkesliv ville Eva Nihlén byta karriär och börja jobba med människor istället. Villkoret var att utbildningen inte fick ta för lång tid och att Eva kunde studera i sin takt. Hos Cady kunde hon läsa till undersköterska på ett sätt som verkligen passade henne och nu när hon är klar med sin utbildning kan hon välja och vraka bland jobberbjudandena.

Byta karriär mitt i livet utan att det tar tid

I mer än 30 år har Eva jobbat på kontor och samtidigt jobbat som personlig assistent på deltid. Att hjälpa människor var ett yrkesområde som hon kände mer och mer var hennes rätta. Efter 30 år på samma jobb var det äntligen tid att göra något annat.

”Jag kunde inte se mig själv gå till mitt gamla jobb i tio år till. Att jobba med människor som personlig assistent var roligt så jag bestämde mig för att sadla om och bli undersköterska.”

Eva började se sig om efter utbildningsmöjligheter och Cady passade hennes förutsättningar och behov perfekt.

”Jag tittade runt efter utbildningar, som till exempel Komvux och liknande, men att läsa heltid i ett och ett halvt år var för lång tid för mig. Jag ville läsa fortare. Då blev jag rekommenderad Cady och deras upplägg passade mig perfekt. Det slutade med att jag läste kursen på fyra månader och kunde fortsätta att jobba deltid medan jag studerade.”

Ett smartare sätt att studera

Precis som med Cadys andra yrkesutbildningar sker utbildningen till undersköterska på distans utan några fysiska träffar. Man väljer själv precis när man vill börja utbildningen och i vilken takt man läser. Det digitala upplägget av utbildningen gör att man kan läsa var man än befinner sig så länge man har en dator och en internetuppkoppling, även studiematerialet är digitalt. Något som Eva först var skeptisk till, men efter att ha börjat använda det ändrade hon snabbt åsikt.

”Det bästa var de digitala böckerna. Jag gillade det inte alls i början men sedan ändrade jag mig och gillade det verkligen. Det är jättesmart med digitala böcker för det går att söka på särskilda ord och snabbt hitta det man letar efter. I en traditionell bok måste man bläddra och leta runt. Det är också väldigt praktiskt att inte behöva köpa böckerna. De ingår ju i kursavgiften och man bara laddar hem dem så har man dem hemma.”

Andra saker som Eva också gillade med utbildningen var att hon fick snabba och seriösa svar av sin mentor. Ett annat uppskattat inslag var webbinarerna där Eva och andra studenter deltog i digitala träffar för att lyssna på föreläsningar, ta del av synpunkter, svara på och diskutera frågor m.m. Under studietiden insåg hon också att det här var en mycket seriös utbildning där man behöver anstränga sig för att uppnå resultat.

”Det var inlämningsuppgifter för varje kapitel och område, och frågorna var utformade på ett sådant sätt att man måste läsa och sätta sig in i hela texten för att kunna svara på dem. Det går inte att fuska och bara skumma texten, då klarar man inte sina uppgifter.”

Vanligtvis ingår 6 – 8 veckors praktik i utbildningen men här gjorde Evas arbetslivserfarenhet att hon kunde läsa ännu fortare. Tack vare att hon jobbat som personlig assistent kunde hon validera det och behövde därmed inte göra praktiken. På Cadys utbildningar går det alltid att validera de delkurser som man har tidigare läst, eller praktiken om man har tidigare arbetslivserfarenheter som är relevanta till utbildningen.

Evas råd till blivande studenter:

Evas satsning på att utbilda sig för att byta karriär har lönat sig. Efter fyra månaders utbildning är hon nu redo att börja jobba inom region Skåne där hon fått tillsvidareanställning. Undersköterska är ett framtidsyrke där utsikterna till jobb är mycket goda. Framför allt om man har en bra utbildning i ryggen. Eva främsta råd till de som går och funderar på att läsa vidare är att inte tveka när man känner att man vill börja läsa.

”Bara gör det! Kunskaper får man aldrig för mycket av. Funderar du på att läsa vidare så slå till. Det är något man aldrig ångrar. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det här för redan tio år sedan.”

Att börja studera mitt i eller sent i livet är inte heller något man ska oroa sig över tycker Eva.

”Jag hade inte studerat på många år när jag började på Cady, men man kommer snabbt in i det. Dessutom gav Cady mig många bra tips på studieteknik och hur jag bäst skulle klara utbildningen. När jag kände mig osäker kunde jag bara fråga hur jag skulle göra.”

Om utbildningen

Utbildningen sker helt på distans och innehållet motsvarar en 1½-årig yrkesutbildning. Du påverkar själv din studietid och läser i din takt.

Målet med utbildningen är att ge dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som undersköterska:

 • Bemöta, kommunicera och samarbeta med patienter och brukare med respekt för den enskilda individens förutsättningar och behov.
 • Använda relevant medicinteknisk och annan teknisk utrustning utifrån gällande bestämmelser på ett säkert sätt för patienter, brukare och personal.

I utbildningen ingår:

 • Psykologi
 • Psykiatri
 • Specialpedagogik
 • Etik och människans livsvillkor
 • Vård och omsorg
 • Hälsopedagogik
 • Medicinsk grundkurs
 • Palliativ vård
 • Hemsjukvård
 • Akutsjukvård
 • Praktik
 • Slutarbete

Läs mer om Cadys undersköterskeutbildning inr. akutvård här!