Att jobba som solcellsmontör
Vad gör en solcellsmontör?
Har du ett brinnande intresse av en hållbar värld i form av förnyelsebar energi? Om du tycker att ett teknisk arbete som fokuserar dessutom på omställning av gammal elproduktion låter spännande kan ett arbetet som solcellsmontör vara för dig!
Solcellsteknik har funnits länge på marknaden. Under de senaste åren har efterfrågan ökat markant ur ett miljöperspektiv pga nya krav om energieffektivitet samt en önskad minskning i kostnad och förbrukning både för privata personer och företag. Behovet av förnyelsebar energi växer utifrån detta och solcellsenergi har en betydligt större marknadsandel än någonsin tidigare.
Vår utbildning ger dig viktiga kunskaper i solmontagearbeten och konstruktionssystem. Du får lära dig om projektledning, energikunskap samt vanliga verktyg och material som används vid monteringen.
Arbetsprognos
Det finns mycket goda möjligheter till att få ett arbete inom detta eftertraktade yrke. På grund av att tekniken samt miljökrav ständigt utvecklas kommer behovet av solcellsmontörer också öka.
Vanliga arbetsplatser
- Privatädga bolag som installerar solelsystem
- Andra företag som jobbar med solelsystem
- Som konsult
Bra att veta
Ett yrke med många arbetstillfällen!
Om du blir eller är elev på Cady och läser solcellsmontörutbildningen till hösten 2022 får du lära dig de senaste kunskaperna och tekniken samtidigt som du får direkt kontakt med arbetslivet.
Vi presenterar ett stolt samarbete med ledande solcellsföretaget GruppSol, där det för den rätta personen finns mycket goda möjligheter att få både en praktikplats och en anställning. Läs mer på deras hemsida.
Om utbildningen
Vår distansutbildning till solcellsmontör ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Utbildningsledarna
Genom deras gedigna kunskaper och kompetenser har de värdefulla insikter i vad det innebär att arbeta inom dessa branscher.
Cadys yrkeslärare brinner för att dela med sig av sina erfarenheter så att du kan få en djupare förståelse och inlärning. De ser fram emot att ge dig stöttning och motivation mot dina utbildningsmål och yrkesdrömmar.
Kursplan
-
Service och kundbemötande
Att hantera positiva och negativa reaktioner i kontakter med hyresgäster och kunder samt betydelsen av god produkt- och tjänstkännedom inom olika typer av servicesituationer.
-
Arbetsmiljö
Kunskap inom den fysiska och psykosociala arbetsmiljön samt arbetsroller, ansvarsfördelning och konsekvenser av felaktig arbetsfördelning.
-
Takkonstruktion och byggnadsställning
Olika takformer och lutningsgradens betydelse för benämningen; minsta tillåtna lutning beroende på täckmaterialet; olika typer av byggnadsställningar inklusive deras för- och nackdelar; säkerhetsaspekter vid montage inklusive vilka delar skyddar montören samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om asbesthantering utan tillstånd.
-
Verktyg och material
Kunskap i de viktiga aspekterna rörande förankringspunkter vid användning av fallutrustning inklusive olika kopplingslinor och helselar samt relevanta lagar och regler gällande säkerhet för användning av olika maskiner, verktyg och material.
-
Solcellsteknik
Olika typer av solceller på marknaden inklusive de mest använda typer; innebörden av ett elcertifikat och energikällor som har rätt att inneha detta i Sverige inklusive innebörden av kvotplikt samt relevanta lagar och föreskrifter inom verksamhetsområdet.
-
Montering av solceller
Kunskap inom förberedelsearbetet inför ett solcellsmontage inklusive begreppen bärkapacitet, hållfasthet, placering och vinkel samt att arbeta med säkerhet vid montering med hjälp av de centrala begreppen för verksamhetsområdet.
-
Introduktion i ellära
Grundläggande ellära för enklare servicearbeten inom el utan elbehörighet inklusive kunskap om när behörighet krävs för att utföra elarbeten; innebörden av begreppen effektberäkning, säkring, elcentral, jordade och ojordade uttag, jordfelsbrytare och dubbelisolerad utrustning samt att arbeta med säkerhet inom elservicearbeten utan elbehörighet med hjälp av centrala begrepp för verksamhetsområdet.
-
Miljö- och energikunskap
Kunskap i de viktiga aspekterna att beakta gällande behovet av hållbar energi och utveckling; olika orsaker till att värna om miljön samt olika aktörers ansvar inom detta.
-
Elkraftteknik och elsystem
Att arbeta med elkraftteknik på olika plan i olika fastigheter samt relevanta lagar och andra bestämmelser för elarbeten inom fastigheter.
-
Regelverk och försäkring
Säkerhetsrisker och ansvarsdelen enligt lagen om underhåll och fortlöpande kontroll av en solcellsanläggning; Räddningstjänstens rekommendationer kring solcellsanläggningar samt försäkringsbolagens regelverk gällande förberedelserna av solcellsanläggningar.
-
Projektledning
Viktiga aspekter att beakta i planeringsfasen inför ett projekt; viktiga förutsättningar för igångsättande av ett projekt; projektledningsproblematik som kan förekomma vid arbete med underleverantörer samt åtgärder att vidta om projektet får svårigheter att förhålla sig till den ursprungliga målbeskrivningen.
-
Praktik
8 veckor (du hittar din egen praktikplats)
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Praktik
- Första period, 2 veckor – Introduktion till arbetsplatsen/yrket
- Andra period, minst 4 veckor – Handledarlett utförande av arbetsuppgifter enligt utbildningsmålen
- Tredje period, 2 veckor – Självständigt utförande av arbetsuppgifter enligt utbildningsmålen
Upplägget är flexibelt och kan anpassas efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.
Du hittar din praktikplats själv och den kan vara din arbetsplats om du kan utföra arbetsuppgifter relevanta till utbildningen.
Du kan validera praktiken om du har relevant arbetslivserfarenhet. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som solcellsmontör:
- Arbeta med solcellsmontage med fokus på säkerhet, regelverk, rätt verktyg och material samt service.
- Förstå vikten av kunskap inom takkonstruktion och ställning samt ellära för att kunna utföra ett professionellt arbete.
Antagningskrav
Du ska ha:
- Fyllt 18 år (eller ha vårdnadshavares samtycke)
- Goda kunskaper i svenska
- God självkännedom och ett lugnt förhållningssätt
- Dator- och internetåtkomst
- Normal datorvana och kan hantera filer i Word, Excel, Powerpoint samt PDF
Vill du läsa men saknar något av kraven? Ansök om en bedömning här.
Delbetalning
Välj att delbetala din utbildning! Läs mer om delbetalning här.
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Snabbfakta
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och elevcoachning.