Att jobba som studiehandledare
Vad gör en studiehandledare?
När du jobbar som studiehandledare hjälper du framför allt elever som har annat modersmål än svenska med deras kommunikation inom skolan. Du stödjer eleverna och även lärarna för att flerspråkiga elever ska kunna uppnå kunskapskraven i ett eller flera ämnen. Det är viktigt att du har en hög nivå på både svenska och modersmålet då du ska tolka, översätta samt förklara ord och begrepp som kan vara både akademiska och ämnesspecifika.
Rollen är inte som en ren översättare utan den är mycket pedagogisk. En stor del av arbetet är att uppmuntra och motivera eleverna i deras lärandet. Det innebär även att arbeta digitalt och med studieteknik.
Du samarbetar även med annan skolpersonal t.ex. lärarna för att diskutera och tydliggöra elevernas språk- och kunskapsutveckling samt psykosociala tillstånd. Oftast har du även kontakt med elevens föräldrar då du blir bron mellan eleven, hemmet och skolan och därmed hjälper elever att nå sina mål i skolan samt fungera i sociala samspel.
Arbetsprognos
Det finns goda möjligheter att kunna arbeta som studiehandledare då utbildade personal med annat modersmål än svenska är efterfrågade runt om i landet.
Vanliga arbetsplatser
- Inom grundskolor
- Inom gymnasieskolor
Bra att veta
För att arbeta med minderåriga barn och ungdomar krävs det att du har ett rent belastningsregister. Praktik- eller arbetsplatsen kan kräva ett utdrag som du kan beställa på polisens hemsida men du behöver inte lämna in ett till oss som skola.
Om utbildningen
Vår distansutbildning till studiehandledare ger dig möjligheter
9/10 av Cadys elever jobbar inom yrket tack vare sin utbildning! Drygt hälften av eleverna är skickad direkt från sin arbetsgivare då de anser att Cadys utbildning ger deras anställda de kompetenser och kunskaper som behövs.
Utbildningsledarna
Deras bakgrunder inom olika pedagogiska yrken ger de värdefulla kunskaper och kompetenser kring vad det innebär att arbeta pedagogisk med barn, ungdomar och vuxna.
Cadys yrkeslärare brinner för att dela med sig av sina erfarenheter så att du kan få en djupare förståelse och inlärning. De ser fram emot att ge dig stöttning och motivation mot dina utbildningsmål och yrkesdrömmar.
Kursplan
-
Etik och människans livsvillkor
Människan och hennes livslopp utifrån sociala, kulturella och existentiella aspekter vid hälsa, ohälsa och funktionsvariation.
-
Kommunikation
Människors interaktion och kommunikation samt pedagogiskt ledarskap.
-
Pedagogiskt ledarskap
Pedagogiskt ledarskap i olika typer av aktiviteter och verksamheter; människors lärande, liv och växande och olika villkor för det; samt ledarskap inom sociala och pedagogiska sammanhang.
-
Pedagogiska teorier och praktiker
Pedagogiska begrepp, teoretiska perspektiv och sambandet mellan pedagogiska förhållningssätt, arbetssätt och lärande samt sociala villkor för barn och ungdomar i olika sociala och pedagogiska sammanhang.
-
Specialpedagogik
Olika funktionsvariationer och hur de kan påverka människors liv, lärande och delaktighet i samhället samt att arbeta med anpassning av arbetssätt och innehåll i verksamheter till både individers och gruppers olika behov, erfarenheter och situationen.
-
Studiehandledarens arbetsuppgifter och roll
Skolorganisation, mottagande och studiehandledning
-
Språkutveckling och flerspråkighet
Kunskap i kultur som meningssystem; skolans roll i integration; svenska som andraspråk och modersmålets betydelse i all språkinlärning samt musik som redskap i språk- och social utveckling.
-
Didaktik och lektionsplanering
Studieteknik, att planera och genomföra studiehandledning
-
Digital kompetens
Kunskap i digital dokumentation och lagen om GDPR; digitala resurser i aktuella arbetsuppgifter i yrkesrollen samt Skolverket om digital kompetens i läroplaner.
-
Praktik
Minst 8 veckor, längre vid behov. Du hittar din egen plats och du får inte gå ut på praktik innan du har fått din praktikplanering godkänd av Cady.
-
Slutarbete
Ämnesspecifik redovisning som påvisar måluppfyllelsen.
Praktik
Upplägget är flexibelt och du kan anpassa det efter ditt önskemål och i samråd med oss såsom deltid över en längre period då du arbetar.
Du hittar din praktikplats själv och hela praktiken ska göras på samma plats. Den kan vara din arbetsplats om du kan göra relevanta arbetsuppgifter.
Det är viktigt att du inte går ut på praktik utan att först ha fått din praktikplanering godkänd av Cady. Om du gör det är du inte försäkrad och din praktik blir inte godkänd.
Praktiken går att validera om du har relevant arbetslivserfarenhet som du styrker genom ett arbetsgivarintyg. Läs mer här.
Utbildningsmål
Målet är att du efter avslutad utbildning har tillägnat dig följande kunskaper och verktyg så att du med säkerhet kan hantera arbetet som studiehandledare:
- Planera och genomföra undervisning i mindre grupper.
- Planera, genomföra, dokumentera och utvärdera administrativa och andra åtgärder för att stödja och stimulera barn och ungdomar i skolarbetet.
- Diskutera kulturmöten, sociala och pedagogiska processer på individ-, grupp- och samhällsnivå.
Antagningskrav
Lägst godkänt betyg i:
- Svenska A / Svenska 1 / SAS A / SAS 1 eller motsvarande
- Engelska A / Engelska 5 eller motsvarande
- Matematik A / Matematik 1a/1b/1c eller motsvarande
Uppfyller du inte kraven eller är du osäker på om du kan läsa denna utbildning? Läs om hur du kan ansöka om en bedömning här.
Viktigt att veta:
Du ska även ha kunskaper på modersmålsnivå i ett annat språk för att kunna arbeta som studiehandledare. Det borde även vara i ett modersmål som man använder brett för att kunna få flera uppdrag.
Delbetalning
Denna utbildning är ej CSN berättigad.
Snabbfakta
- Helt på distans utan några fysiska träffar.
- Läs i din egen takt och variera även den fritt med vårt flexibla upplägg.
- Studera vid sidan av jobb eller under ledigheter.
- Validera delkurser eller praktiken som du redan har genomfört. Läs mer här.
- Utbildningen vänder sig till privatpersoner samt företag och organisationer.
- Din yrkeslärare kan erbjuda pedagogisk hjälp, studietips och även elevcoachning.