Vad gör en HR-specialist?

Vad gör en HR-specialist?

Nu när tekniken förändrar hur vi arbetar blir människors kompetens och egenskaper ännu viktigare på arbetsplatserna. En HR-specialist arbetar just med att hitta och utveckla rätt medarbetare. Det är ett yrke som blir allt viktigare för att en verksamhet och människorna i den ska kunna utvecklas och bli framgångsrik. Det är dessutom en yrkesroll där det händer mycket just nu, och där det ständigt dyker nya spännande områden att specialisera sig inom. Att arbeta som HR-specialist är yrket för dig som gillar att hjälpa människor och organisationer att utvecklas samtidigt som du själv kan utvecklas i ditt arbete.

Här får du veta mer om hur en HR-specialist arbetar, vad som händer inom yrket just nu, hur arbetsmarknaden ser ut och inte minst hur du utbildar dig till HR-specialist.

Så här arbetar en HR-specialist

HR (Human Resources) är den avdelning som arbetar med personalfrågorna. Det var länge sedan det här kallades för personalavdelningen och de som arbetade där främst höll på med personaladministration som ledighetsansökningar och avtal. I dag jobbar HR mer strategiskt med att locka, vårda och utveckla kompetenta medarbetare. Det är även vanligt att HR utvärderar och bedömer vilken typ av kompetens som behövs i framtiden.

Jobbar du som HR-specialist i en mindre organisation får du i regel hantera alla typer av personalärenden. Arbetar du på ett större företag är det däremot vanligare att du specialiserar dig inom ett visst område, till exempel rekrytering eller utbildning. Här är några av alla de arbetsuppgifter du kan jobba med som HR-specialist.

Kompetensinventering

Som HR-specialist ansvarar du för att gå igenom vilka kunskaper och färdigheter som finns hos personalen i dag, och vilka som kommer att krävas framöver. Det är en viktigt strategisk uppgift att kartlägga kompetensluckor och hitta lösningar för att fylla dessa. Du ser även över om det finns medarbetare med nyckelkompetens som kan utvecklas till nya tjänster inom organisationen.

Rekrytering

I dag råder det brist på talanger på arbetsmarknaden vilket gör att arbetsgivarna måste jobba hårt för att locka till sig dem. Som HR-specialist är det din uppgift att övertyga talangerna att det här är rätt plats för dem att arbeta på. Men du behöver även se till att det blir en bra matchning så att den nya medarbetaren trivs, samarbetar bra och stannar kvar länge i organisationen. Rent praktiskt handlar rekryteringsarbetet även om att göra kravspecifikationer, ta fram jobbannonser, hålla intervjuer m.m.

Utbildning och personalvård

Personal är i ständigt behov av att kompetensutveckling och nya kunskaper. Som HR-specialist får du arbeta med att planera och genomföra utbildningar, workshops etc. så att verksamheten hänger med och utvecklas. Kompetensutveckling är även viktigt för att medarbetarna ska känna engagemang och mening i sitt arbete. Personalvård handlar även om att jobba med personalens hälsa och trivsel så att medarbetarna håller sig friska och glada.

Som HR-specialist är det även vanligt med arbetsuppgifter som exempelvis introduktion för nyanställda (onboarding), ta fram underlag till löneförhandlingar, vara med vid förhandlingar, hantera frågor kring anställningsvillkor, arbetsmiljö, frisk- och sjukvård och jämställdhetsarbete.

HR-specialist – ett yrke under utveckling

När arbetslivet blir allt mer digitaliserat och automatiserat ökar betydelsen av varje människas unika kvaliteter. Det innebär att det även dyker upp nya inriktningar för HR-specialisterna. När du arbetar inom HR kommer du att få möta nya uppgifter och utmaningar vilket gör yrket både utvecklande och stimulerande. Just ny dyker det upp många nya HR-inriktningar att specialisera sig inom. Här är några nya heta HR-områden du kan få jobba med.

 

  • Employer branding. Det är viktigt att få in både rätt kompetens och rätt person i verksamheten. Därför arbetar allt fler arbetsgivare med sitt arbetsgivarvarumärke. Det vill säga att ta fram och förmedla en bild av hur det är att arbeta på den här arbetsplatsen. Som HR-specialist kan du arbeta med att utforma och marknadsföra ett employer brand för att attrahera och behålla de rätta medarbetarna.

 

  • Soft skills training. I dag är inte bara det yrkesmässiga kunnandet viktigt hos medarbetarna. Personliga egenskaper, så kallade soft skills, blir allt mer avgörande. Exempel på soft skills är kommunikations- och samarbetsförmåga, kreativitet och kritiskt tänkande och emotionell intelligens. Som HR-specialist kan du nu inrikta dig på att både rekrytera medarbetare med goda soft skills och att utveckla den befintliga personalens egenskaper.

 

  • Friskvård. Det är många arbetsplatser som dras med stressrelaterad ohälsa och sjukfrånvaro. Det har fått arbetsgivare att satsa mer på förebyggande hälsoinsatser och friskvård. Som HR-specialist kan du jobba för att stimulera medarbetarnas hälsa och välmående. Det kan handla om att ta fram metoder för att uppmuntra en sund livsstil och löpande mäta hur personalen mår och trivs.

De här nya områdena är bara början. Vem vet vilka nya spännande utmaningar som väntar dig som HR-specialist.

Så ser arbetsmarknaden ut för HR-specialister

Eftersom människorna i en organisation blir allt viktigare får HR mer ansvar och fler arbetsuppgifter. Det betyder att det finns gott om arbetsmöjligheter som utbildad HR-specialist. Det innebär också att du har goda möjligheter att hitta ett jobb som passar det du brinner för.

Som HR-specialist kan du arbeta som anställd inom offentlig sektor eller åt en privat arbetsgivare. Du kan även frilansa som HR-konsult eller bli egenföretagare. I dagsläget ligger löneintervallen för HR-specialister på 36 000 – 48 000 kronor/månad.

Så kan du utbilda dig till HR-specialist

En god utbildning är startpunkten för en lyckad och spännande karriär inom HR. Cadys distansutbildning till HR-specialist passar dig som vill börja arbeta inom HR, men är även lämplig om du redan jobbar med HR och vill kompetensutveckla dig för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Innehållet i utbildningen till HR-specialist motsvarar en 2½-årig yrkesutbildning, men du styr själv din studietakt. I kursplanen ingår bland annat företagsekonomi, affärsutveckling och ledarskap och affärsjuridik och arbetsrätt. Det ingår även några veckors praktik så att du får möjlighet att skaffa dig praktiska erfarenheter och knyta kontakter.

När du läser på distans hos oss får du en bred och grundlig utbildning som snabbt låter dig komma igång med en spännande karriär som HR-specialist.

Läs mer om vår distansutbildning till HR-specialist!